На денешен ден пред 27 години почина Блаже Конески

На денешен ден пред 27 години почина Блаже Конески

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 07 Dec 2020

7 декември, 2020 г. 

Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е најзначајната фигура на македонскиот 20 век.

Филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје, академик – прв претседател на Македонската акадамија на науките и уметностите (МАНУ).

Тој е еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик.

Ирена Стефоска, Министерката за култура на Република Северна Македонија на својот фејсбук профил напиша:

-Денеска, на денот на заминувањето на великанот на македонскиот јазик и култура, Блаже Конески, се сеќаваме на неговата величина и хумана мисија кои во 2021г. на 100 годишнината од неговото раѓање ќе ги славиме преку целата година. Неговиот јубилеј е во листата на значајните датуми на УНЕСКО, а настаните по повод годишнината од раѓањето на Конески во 2021 година, ќе бидат и во рамки на одбележување на Меѓународна година на мирот и довербата на Обединетите нации, напиша Стефоска.

НУ Библиотека