Томислав Османли – добитник на Рациновото признание

Томислав Османли – добитник на Рациновото признание

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 22 Sep 2020

22 септември 2020 г.

За книгата раскази „Парадоксион“ во издание на „ВиГ Зеница“ од Скопје, писателот Томислав Османли го доби Рациновото признание за 2020 година. За наградата одлучи жири-комисијата во состав: академик Катица Ќулавкова, претседател, Трајче Кацаров и Гордана Јовиќ-Стојковска, членови.

Почесното Рациново признание за афирмација и популаризација на македонската литература и култура, надвор од границите на Македонија, годинава ќе оди во рацете на проф. д-р Виктор Фридман од Чикаго и проф. д-р Јоуко Сакари Линдстет од Хелсинки, Финска.

За оваа награда одлучија: Аце Коцевски, претседател, и Кристина Николовска, Људмил Спасов, Гоце Ристовски и Стефани Андреевска, членови.

57. „Рацинови средби“ ќе се одржат на 25 и 26 септември на отворената сцена на амфитеатарот во Младинскиот парк во Велес кога ќе им бидат врачени и признанијата.

фото: Општина Велес

Извор: www.fakulteti.mk