Author: Milco Jovanoski

Нови наслови во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

9 декември, 2020 г. Оваа среда ви нудиме 11 нови наслови кои се веќе обработени и од денеска можете да ги позјамите  од нашата НУ Билиотека „Григор Прличев“ во Охрид. Најубава дружба за оние кои имаат слободно време на претек и сакаат да читаат, овие…

На денешен ден пред 27 години почина Блаже Конески

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 декември, 2020 г.  Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е најзначајната фигура на македонскиот 20 век. Филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје, академик – прв претседател на Македонската акадамија на науките и уметностите (МАНУ)….

Ања Стефаноска и Десанка – Беба Коцарева најчитателки за 2020

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 декември, 2020 г.  Во чест на 8 декември Денот на Св. Климент Охридски – Патронот на Охрид во НУ Библиотека „Григор Прличев“ им беа врачени благодарници на најредовните читатели за 2020 година. Според евиденцијата од Одделот за издавање во категоријата деца и млади ласкавата…

Во пресрет на празникот на Охрид – Денот на Св. Климент Охридски

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

7 декември, 2020 г.  Македонската православна црква и градот Охрид, со посебно внимание, но и со гордост го празнуваат споменот на својот патрон свети Климент Охридски Чудотворец. И НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид го одбележува овој ден. На наша молба професорката по македонски јазик…

Пандемијата го зголеми бројот на читатели во библиотеките во Македонија

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 декември, 2020 г. Во повеќето македонски библиотеки бројот на читатели е зголемен во период додека светот и земјава се бори со пандемијата на коронавирусот. Во време кога се препорачува да нема собири и групирања, луѓето слободното време го исполнуваат со читање на книги. Од…

Роднокрајни автори родени во декември

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 декември 2020 г.  Во последниот месец од годината – декември, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид со изложба на книги  ги одбележува родендените на следните роднокрајни автори: Никола Јанев, Дејан Пановски, Ѓорѓи Тодоровски и Милчо Јованоски.   Се работи за индивидуалци – творци кои…

Најновата книга од Мишо Јузмески (Истражи го Охрид) / Explore Ohrid

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 декември 2020 г. Книгата е осма по ред во авторство на Јузмески и прва негова книга објавена директно на англиски, без претходно да била објавувана на македонски јазик. Книгата е туристички водич, ( 240 страници) но она што ја прави посебна е во тоа…

Нов месец – нови книги во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

2 декември, 2020 г.  Во првиот избор од нови книги овој декември доминираат македонските автори. Уште од денес на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор Прличев“ можете да ги побарате следните изданија: „Лето во кое те нема“ од Петар Андоновски, „Погорелци“ од Владимир Плавевски,…

Почина роднокрајниот автор Драган Спасески – Охридски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

По кусо боледување, вчера како последица од подмолниот Ковид – 19  на 60 годишна возраст почина познатиот доктор, хуманист,уметник и поет Драган Спасески – Охридски.  Драган Спасески Охридски е роден 1960 година и по професија беше  доктор-специјалист ортопедски хирург, вработен во Костнозглобната болница во Охрид….

Стефоска: Буџетот за културата во 2021 година е реален, прилагоден на околностите и проектиран според ковид условите

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

26 ноември 2020 г.  Министерката за култура, Ирена Стефоска денеска на прес-конференција на Владата го презентираше Предлог-буџетот за 2021 година на Министерството за култура. Стефоска се осврна на приоритетите, проектите и политиките на Министерството за култура за 2021 година и истакна дека покрај сите предизвици…