Author: Milco Jovanoski

Мусала Софт донира новогодишни пакетчиња во библиотеката „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

31 декември, 2020 г. ИТ компанија „Мусала Софт“донира новогодишни пакетчиња кои НУ Библиотека „Григор Прличев“ ги подели на ученици. Подароците секогаш се добредојдени,  бидејќи придонесувањето кон заедницата е една од вредностите на компанијата уште од самото основање. „Во пресрет на Новата година и Божик нашите…

Нови книги во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

30 декември, 2020 г.  Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид годинава и покрај пандемијата од Ковид – 19 благодарение на  Министерството за култура кое одвои највисок буџет досега за набавка на нови книги  од недела во недела можевме и можеме драги читатели да ве…

„Арс Ламина“ ја одбележува стогодишнината од смртта на Цепенков со нови изданија

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

25 декември, 2020 г.  Овој месец се навршуваат сто години од смртта на Марко Цепенков, нашиот најистакнат собирач на народни умотворби и еден од првите прозаисти и раскажувачи во македонската книжевна историја. Издавачката куќа „Арс Ламина“ во чест на овој јубилеј неодамна објави неколку нови…

„Капетаните“ под шифра „Мисија“избрана за Најдобра поема на конкурсот „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

24 декември, 2020 г.  Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид ја доделува за најдобра поема во ракопис во 2020 година, во состав: Маја Јакимовска-Тошиќ (претседател), Славчо Ковиловски (член) и Весна Мундишевска-Велјановска (член), на својот заеднички…

Новата година дочекајте ја со книга во рацете

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

23 декември, 2020 г.  И оваа претпоследна среда од 2020 година ви нудиме на прочит нови девет наслови кои се веќе во одделот за издавање во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид. Се работи за следните интересни наслови: „Ангелите од Москополе“ од Катја Максим…

Стефоска за 100 дена Влада: Тука сум да дадам максимум за доброто на сите во културата

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

17 декември 2020 г. Министерката за култура Ирена Стефоска ја почна прес-конференцијата со информацијата дека минатата недела, на 98-от ден од новиот мандат, Владата ги усвои заклучоците во врска со информацијата за спроведување на планот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот…

ДПМ: Радован Павловски – Добитник на повелбата „Блаже Конески“ за 2020 година

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

17 декември, 2020 г. Поетот и академик Радован Павловски е добитник на Повелбата „Блаже Конески“ што на секои пет години ја доделува Друштвото на писатели на Македонија. Пред пет години Друштвото на писатели на Македонија ја започна традицијата за доделување на Повелба со името на…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ ви предлага 8 нови наслови за читање

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

16 декември, 2020 г.  Како што се приближува крајот на годината во нашата установа секојдневно се обработуваат нови и нови наслови од домашната и светската книжевна продукција. Оваа среда ви ги предлагаме да ги прочитате следниве наслови: „Зелената гуска“ од Љубиша Никодиновски – Биш, „Златната…

Нашата библиотека со поддршка на Проектот „250 години од раѓањето на Бетовен“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 декември 2020 г.  Оваа 2020  година е година  на исклучителен јубилеј – 250 години од раѓањето на Лудвиг Ван Бетовен (17 декември 1770 година). Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во целост ја поддрѓа оваа убава иницијатива која ја обединува културата во Охрид.  Бетовен е…

Почина роднокрајниот автор Видое Видически

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

12 декември, 2020 г.  Денеска во Охрид во 89 година од животот почина поетот и писател Видое Видически од Охрид. Слободно може да остане запишано дека Видически уште за време на животот остави зад себе силен печат како неодминлив автор и хроничар на градот Охрид…