Author: Milco Jovanoski

Видео – записи со поезијата на Конески во Годината посветена на великанот на македонската култура

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 декември, 2021 г.  Во годинава што изминува, Владата на Република Северна Македонија ја усвои Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески”, која е дел и од календарот на важни меѓународни јубилеи на УНЕСКО. Министерството за култура реализираше и видео-материјал со поезијата…

Конкурс за традиционални годишни награди на ДПМ

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 декември, 2021 г.  Како и секоја година, и овој декември Друштвото на писатели на Македонија го распишува Конкурсот за петте традиционални награди за најдобри книжевни остварувања, чии автори се членови на асоцијацијата. Наградите „Стале Попов“ за проза, „Ацо Шопов“ за поезија, „Димитар Митрев“ за…

Zoom средба со писателот Денис Драгунскиј

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

6 декември, 2021 г.  Утре, вторник – 7 декември Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид организира ZOOM средба со  Денис Драгунскиј писател за возрасни,  син на познат детски руски писател Виктор Драгунскиј. На средбата можат да се вклучат сите заинтересирани кои сакаат да научат…

Родени во декември

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

6.12.2021 г. И во време на пандемија, виртуелно, преку интернет НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид потсетува на родендените на роднокрајните автори родени во декември. Во последниот месец од календарската година родени се: Никола Јанев, Дејан Пановски, Ѓорѓи Тодороски и Милчо Јованоски. Нивното творештво грижливо…

Одделот за зајмување книги во НУ Библиотека се сели во делот на некогашно „Охридско лето“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 декември, 2021 г.               Од вторник 7 декември, во пресрет на големиот празник посветен на Свети Климент Охридски – Патронот на Охрид , НУ Библиотека „Григор Прличев“ и официјално ќе го отвори адаптираното крило во кое претходно функционираше дирекцијата на фестивалот „Охридско лето“. Во…

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

1 декември, 2021 г. Декември го започнуваме со пет нови наслови кои од денеска можат да се најдат на пултот за зајмување во охридската библиотека. „Во војната и љубовта“ од македонската актуелна авторка Верица Митева во издание на Паблишер.   Од издавачот Сакам книги се…

Нови наслови во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

24 ноември, 2021 г.  Неделниот преглед на нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид е микс од автори од домашната и светската книжевна продукција.   Тука се двете збирки со раскази од Лилјана Пандева „Заорани“ и второто издание на „Два Божика“, стихозбирката „Почетни…

Другите за нас: Најмладиот член има 7, а највозрасниот 89 години во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23.11.2021 г.  Најмладиот член во охридската Библиотека има 7, а највозрасниот 89 години. Од НУ Библиотека „Григор Прличев“ велат дека моментално бројат околу 1000 членови. Од почетокот на пандемијата, Библиотеката функционира со спроведување на протоколите за заштита од Ковид-19, а е забележан и зголемен интерес…

Оваа среда ви претставуваме пет наслови во издание на „Матица македонска“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

17 ноември, 2021 г.  Од денеска на пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ве очекуваат уште пет нови наслови издание на „Матица македонска“ од Скопје. Се работи за книги кои веруваме ќе побудат интерес кај читателската јавност.   „Госпоѓица Коко и…

Конкурс за најдобра поeтска творба на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 ноември, 2021 г.  Извршниот одбор на „Маџирмаалски средби“ и Комисијата за реализација на манифестацијата „Маџирмаалски поетски бранувања“ распишуваат КОНКУРС за избор на најдобра поeтска творба во рамките на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021 година. Критериуми за учество: – право на учество на конкурсот имаат…