Author: Milco Jovanoski

Во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“беа учесници на Регионалната смотра на хортикултурни библиотеки

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 април, 2022 г.  Во рамките на проектот на битолската библиотека насловен: „Регионална смотра на хортикултурни библиотеки“ вчера  во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  беа дел од учесниците на смотрата од Србија, Хрватска, Босна, Албанија и Црна Гора.   Претходно во Битола…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од денеска стана библиотека од отворен тип – читателите воодушевени

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

20 април, 2022г.  Од денеска нашата Национална установа Библиотека „Григор Прличев“ премина во Библиотека од отворен тип. Првите читатели кои влегоа во просторот беа воодушевени од амбиентот и начинот на кој е уредена библиотеката.  Тие можеа слободно да влезат и да одбираат книги од полиците…

Нашата библиотека од утре ќе работи како библиотека од отворен тип

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 април, 2022 г.  Во пресрет на 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од утре 20 април од затворен преминува во отворен тип на Библиотека. Читателите слободно ќе можат да влезат и да одбираат книги од…

Во сеќавање на Ванчо Николески

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 април, 2022 г.  Денеска се навршуваат 42 години од смртта на големиот писател Ванчо Николески кој е погребан во Охрид. Ванчо Николески (1912-1980), романсиер, раскажувач и поет. Припаѓа на првата генерација македонски писатели за деца, генерација што во литературата влезе непосредно по ослободувањето. Ванчо…

Со врачување на благодарници и книги се заокружува „Напиши стих – купи кафе““

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

15 април, 2022 г.  Деновиве во нашата библиотека дојде средношколката Кристина Војдиноска од ОСУ „Св. Кирил и Методиј“од Охрид на која и’ припадна првата награда на манифестацијата „Напиши стих – купи кафе“ одржана во „Аквариус“.   Во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ беа и дел…

Во нашата библиотека побарајте го „Време“ новиот роман од Славко Илоски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

15 април, 2022 г.  Младиот Славко Илоски е роден на 01.03.1999 во Струга. После завршувањето на средното училиште  реши да се надградува и да студира во Скопје. Славко покрај  студиите наоѓа време и за пишување. Твори константно, не се откажа од жарчето кое го тера…

„Напиши стих – купи кафе“ – кај кого одат наградите и благодарниците?

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 април, 2022 г.  На 21 Март по повод Светскиот ден на поезијата во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , култната кафетерија „Аквариус“ „АБВ дизајн“ издавачката куќа ТРИ од Скопје и „Монкафе“ во АКВАРИУС  по трет пат се одржа овој настан кој со…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид донираше книги за библиотеката во село Лактиње

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

11 април, 2022 г Во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ речиси секојдневно пристигнуваат донации во книги од нашите читатели и сограѓани од Охрид, но и пошироко. Стручни лица во библиотеката соодветно ги прегледуваат, евидентираат и подоцна доколку имаме доволен број примероци од секоја подарена книга…

Изложба на дела од роднокрајни писатели родени во април

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 април, 2022 г.  Нашата Библиотека продолжува со одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во април родени се писателите и публицисти: Томе Момировски, Миле Волканоски, Куртиш Демироски- Незир, Боро Ситникоски, Веле Митаноски, Дамјана Видическа , Мишо Јузмески и Ѓоко Чингоски. Изложбата со книги од нивното…

Од понеделник во нашата библиотека Саем на книгата од издавачот Матица македонска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

САЕМ НА КНИГА НА МАТИЦА МАКЕДОНСКА ВО ОХРИД Во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“од понеделник до петок ( 11.04 – 15.04 ) 2022 г. Работно време: 11.00 – 17.00ч. НАША Е ПОКАНАТА И ПРОСТОРОТ, КНИГИТЕ ОД ИЗДАВАЧОТ МАТИЦА, А ПРОДАЖБАТА Е НА КНИЖАРНИЦА ПРОСВЕТА…