Author: Milco Jovanoski

Библиотеките од Врање и Охрид потпишаа Протокол за соработка

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 јуни, 2023 г.  Во Врање – Србија минатиот четврток беше потпишан Протокол за соработка помеѓу НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и ЈУ Библиотека „Бора Станковиќ“ од Врање.Потпишан протоколот  Протоколот на српски и македонски јазик во присуство на колеги од двете Библиотеки и поканети…

Прва роднокрајна средба на писателите од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

19 јуни, 2023 г.  Утре – 20 јуни,  вторник во 12 часот во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев “ – Охрид  ќе се одржи Првата роднокрајна средба на писателите од нашиот град. Средбата има работен наслов: „Охрид низ творечкиот ракопис“. Настанот целосно ќе се…

Утре – недела во нашата библиотека средба меѓу роднокрајните поети и учесниците на Регионална ПЕН-конференција,

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

17 јуни, 2023 г.  Од 16 – 19 јуни 2023 година во Отешево, Преспа се одржува редовната биенална 19-та по ред Регионална ПЕН-конференција, во организација на Македонскиот ПЕН-центар. Програмата на конференцијата содржи тркалезна маса на тема „Природата на пишувањето – пишување за природата“ на која…

Пригодно одбележана 111 годишнината од раѓањето на Ванчо Николески

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 јуни, 2023 г.  Денеска се навршуваат 111 години од раѓањето на Ванчо Николески, романсиер, раскажувач и поет. Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ се одржа Омаж посветен на неговиот живот и творечки пат. На настанот присуствуваа и ученици од ООУ „Ванчо Николески“ од село…

Роднокрајни автори родени во јуни

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 јуни 2023 г.  Продолжуваме со одбележувањето на родендените на роднокрајните автори.  Според евиденцијата на библиотеката во јуни се родени авторите: Иван Трпоски, Бранко Цветкоски, Љупчо Јакимоски, Ванчо Николески и Стефан Костоски. Пред пултот за зајмување сите членови и посетители на Библиотеката можат да се…

Летно работно време на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 јуни, 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 12 јуни до 4 септември ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Одделот за зајмување книги од понеделник до петок ќе биде отворен во терминот од 08:30 до 16.00 ч….

Омаж за Ванчо Николески по повод 111 години од неговото раѓање

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 јуни, 2023 г.  Утре – петок,  9 јуни во пресрет на 111 годишнината од раѓањето  на големиот македонски писател Ванчо Николески (1912-1980), романсиер, раскажувач и поет во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе се одржи Омаж посветен на неговиот живот и творечки пат. Ванчо Николески…

Успешно реализиран проектот: „Читаме гласно и раскажуваме“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 јуни, 2023 г.  Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се читаше гласно и се раскажуваше на македонски литературен јазик. Вчера беше заокружен Проектот: „Читаме гласно и раскажуваме“  одобрен од Министерството за култура прв од ваков тип спроведен во Охрид и во нашата  Установа….

Авторката на „Рисот Ристе и пријателите“ со донација во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23 мај, 2023 г.  Писателката за деца Весна Константинова во пресрет на 24 Мај – Ден на селосвенските просветите Св. Кирил и Методиј  ја посети нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ и ни подари уште неколку преостанати примероци од нејзиниот илустриран серијал „Рисот Ристе и пријателите“….

Спроти Денот на светите Кирил и Методиј омаж за Коста Фортомароски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 мај , 2023 г.  Во пресрет на Денот на сесловенските просветители браќата Св .Кирил и Методиј во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа Омаж посветен на животот и творештвото на покојниот професор по македонски јазик и писател Коста Фортомар од Охрид. За…