Author: Milco Jovanoski

Нова година – нови наслови

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

25 јануари, 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ континуирано го збогатува сопствениот книжен фонд со нови изданија од македонските издавачи. Денес презентираме  пет нови наслови кои се веќе на пултот за издавање и љубителите на пишуваната реч можат да ги позајмат. Се работи за следноиве…

Проф. д-р Кристина Николовска беше во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

18 јануари, 2023 г.  Денес се навршија 193 години од раѓањето на големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев. На  Прличевиот роденден во работна посета на нашата Библиотека беше проф. д-р Кристина Николовска , раководител на Катедрата за македонска книжевност и култура на Филолошкиот факултет…

На денешен ден роден е нашиот патрон – поетот и преодбеник Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 јануари, 2023 г. Григор Прличев е роден на 18 јануари 1830/31 година во Охрид, а починал на 6 февруари 1893 година. Татко му починал кога тој бил шестмесечно бебе, па грижата за семјството паднала врз мајка му. Неговиот дедо го научил да чита уште…

Со изложба на одбрани дела ги одбележуваме родендените на роднокрајните автори родени во јануари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јануари, 2023 г.  Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ и годинава ја продолжува традицијата со пригодна изложба од одбрани дела  поставена пред пултот за зајмување книги да ги одбележува родендените на роднокрајните автори. Во јануари родени се следните роднокрајни творци:  Григор Прличев, Иван Точко, Видое…

Почина проф. д- р Наум Целакоски, погребот е утре во Мешеишта

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 јануари, 2023 г. Уште една охридска легенда го напушти овој свет. Замина во вечноста проф. д-р Наум Целакоски. Д-р Наум Целакоски потекнува од печалбарско мешеишко семејство. Најпрво работел како професор по македонски јазик. Бил директор на Историскиот архив во Охрид а својот работен век…

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА БЕСЕДА 2023

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распишува Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов ПРЛИЧЕВ И НИЕ. Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто…

Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

29 декември, 2022 г.  Вчера на  ,,Попладневно поетско матине” што се одржа во  просториите на Национална установа – Библиотека „Григор Прличев“  во Прличевата одаја, претежно се  читаше  поезија од пензионери – автори од општина Охрид. На настанот со свои творби се претстави  и Оливера Ширговска,…

Другарувавме со Лили и Вили со Матеа Стоев и правевме новогодишни честитки

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 декември, 2022 г.  Завчера во Прличевата одаја младата писателка Матеа Стоев од Охрид пред ученици од ООУ „Св. Климент Охридски“ од одделението на наставничката Валентина Кузманоска ја промовираше  својата илустрирана книга за деца „Другаруваме со Лили и Вили“ во издание на ЕДУКА МАК.  Љубопитните…

Лајонс клубот „Десарети“ од Охрид со поддршка на Библиотеката и македонската книжевност

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 декември, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ја негува соработката со Лајонс клубовите од Охрид. Во петокот во посета на Библиотеката беше претседателката на Лајонс клубот „Десарети“ проф. д-р Устијана Речкоска -Шикоска заедно со Сузана Наумоска, член на клубот. Честитајќи ни ја…

Промовирана „Мисловно патешествие“ од Наде Ќосеска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23. 12. 2022 г.  Вчера во присуство на голем број љубители на пишуваната реч во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана првата  збирка раскази од охридската писателка Наде Ќосеска  насловена „Мисловно патешествие“. Промотор на книгата беше Томе Скендероски нејзиниот пријател и еден од…