Author: Milco Jovanoski

Пет нови наслови во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

10 март, 2023 г.  Оваа недела ви претставуваме уште пет наслови кои можете да ги позајмите од нашата Библиотека. Сенките на љубовта од Јанко Лесковар во издание на Ѓурѓа и Заследи ме од роднокрајниот автор Јордан Коцевски во издание на ПНВ Публикации. Следните три наслови…

Тоде Илиевски постхумно прогласен за почесен член на НУ Библиотека „Григор Прличев“од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 март, 2023 г.  Вчера во Прличевата одаја на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во организација на Здружението „Креативна верига“ поддржано од Општина  Охрид беа доделени наградите од нововостановенииот конкурс за најдобра детска песна „Тоде“.  На настанот сврзан со роденденот на лани починатиот Тоде Илиевски…

Пандалф Вулкански е добитник на првата награда на Конкурсот за песна за деца „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 март, 2023 г.  Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, се доделија наградите на најдобрите песни што учествуваа на анонимниот Конкурс за најдобра необјавена песна за деца „Тоде“, распишан во чест на Тоде Илиевски. Првата награда ја доби Пандалф Вулкански, за песната „Алиса…

Почина роднокрајниот автор Љупчо Јакимоски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Вчера во Скопје  по кусо боледување во 61-та година од животот почина Љупчо Јакимоски, роднокраен автор и  поранешен директор на МИА и МРТ.Јакимоски е роден во 1961 година, во село Велестово, Охрид. Завршил Филолошки факултет во Скопје- група Историја на книжевностите на народите на СФРЈ….

Стихови, песни и подароци по повод 8 Март

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 март, 2023 г.  Во петокот, во пресрет на 8 Март – Денот на жената во Прличевата одаја во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  се одржа работилница и средба меѓу ученици, наставници и хумани волонтери. Настанот со речиси двочасовна работилница го  отворија ученици од…

Доделување на книжевната награда за најдобра детска песна „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 март, 2023 г. Утре, 7 март со почеток во 13 часот, во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се доделат наградите, по повод распишаниот конкурс за најдобра необјавена песна за деца „ТОДЕ“, во чест на поетот и писател за деца, Тоде…

Ќе започне преуредувањето на Роднокрајното одделение а со изложба ги одбележуваме и родендените на авторите родени во март

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

6 март,2023 г. И овој март ги одбележување родендените на роднокрајните автори родени во овој месец.  Во архивата на Библиотеката „Григор Прличев“ стои забележано дека во овој месец се родени авторите: Славе Ѓорѓо Димоски,Маринела Јовановиќ,  Тоде Илиевски, Мито Спасески, Благородна Буџак,  Ана Цветаноска, Јане Велјаноски…

Нови книги во Библиотеката „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

3 март, 2023 г.  Неделната понуда и жанровски и стилски е богата. Уште  од  денеска ви предлагаме да ги побарате следните шест наслови на пултот за издавање во нашата Библиотека. „Да те најдам прв“ од Линдвуд Баркли, издавач е Матица македонска. Романот „ Времето на…

Охрид ќе биде домаќин на Меѓународна конференција од областа на библиотекарството

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

24 февруари, 2023 г.  На 27 и 28 април годинава, Охрид ќе биде домаќин на Третата Меѓународна конференција „Библиотеките како ризница на движното културно наследство“. Организатор е Библиотекарското здружение на Македонија ( БЗМ ) а финансиски помогнато од Министерството за култура на Република Северна Македонија. …

Почнаа подготовките за натпреварот „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 февруари, 2023 г.  Библиотекарското здружение на Македонија  по 22 пат ќе го организира Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“. Како негова претходница по традиција ќе се одржи  Општинскиот натпревар на кој годинава се поканети да учествуваат ученици и училишта од општините Охрид и Дебрца. Право на…