Author: Milco Jovanoski

Нови наслови ве чекаат на полиците од Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

2.2.2023 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ оваа недела пласира нови пет наслови од белетристиката кои се надеваме ќе бидат барани од читателите. Се работи за следните книги, автори и издавачи: Пророштвото на Настрадамус од Марио Ридинг – Просветно дело,     Можеби сега од Колин…

НУБ „Григор Прличев“ од Охрид со богата програма ќе го чествува Патронот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

31 јануари, 2023 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид на пригоден и достоинствен начин годинава ќе ја одбележи 130 годишнината од смртта на Патронот, поетот и преродбеник Прличев. Традиционалните „Прличеви беседи“ ќе започнат во петок на 3 февруари во 12:00 часот со промоцијата…

Беседата „Прличев и ние“ под шифра: „Гроф“ најдобра на Конкурсот на НУБ „Григор Прличев“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

30 јануари, 2023 г.  Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 годинава за прв пат НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распиша  Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов: „Прличев и ние“. Од пристигнатите…

Нова година – нови наслови

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

25 јануари, 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ континуирано го збогатува сопствениот книжен фонд со нови изданија од македонските издавачи. Денес презентираме  пет нови наслови кои се веќе на пултот за издавање и љубителите на пишуваната реч можат да ги позајмат. Се работи за следноиве…

Проф. д-р Кристина Николовска беше во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

18 јануари, 2023 г.  Денес се навршија 193 години од раѓањето на големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев. На  Прличевиот роденден во работна посета на нашата Библиотека беше проф. д-р Кристина Николовска , раководител на Катедрата за македонска книжевност и култура на Филолошкиот факултет…

На денешен ден роден е нашиот патрон – поетот и преодбеник Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 јануари, 2023 г. Григор Прличев е роден на 18 јануари 1830/31 година во Охрид, а починал на 6 февруари 1893 година. Татко му починал кога тој бил шестмесечно бебе, па грижата за семјството паднала врз мајка му. Неговиот дедо го научил да чита уште…

Со изложба на одбрани дела ги одбележуваме родендените на роднокрајните автори родени во јануари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јануари, 2023 г.  Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ и годинава ја продолжува традицијата со пригодна изложба од одбрани дела  поставена пред пултот за зајмување книги да ги одбележува родендените на роднокрајните автори. Во јануари родени се следните роднокрајни творци:  Григор Прличев, Иван Точко, Видое…

Почина проф. д- р Наум Целакоски, погребот е утре во Мешеишта

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 јануари, 2023 г. Уште една охридска легенда го напушти овој свет. Замина во вечноста проф. д-р Наум Целакоски. Д-р Наум Целакоски потекнува од печалбарско мешеишко семејство. Најпрво работел како професор по македонски јазик. Бил директор на Историскиот архив во Охрид а својот работен век…

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА БЕСЕДА 2023

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распишува Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов ПРЛИЧЕВ И НИЕ. Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто…

Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

29 декември, 2022 г.  Вчера на  ,,Попладневно поетско матине” што се одржа во  просториите на Национална установа – Библиотека „Григор Прличев“  во Прличевата одаја, претежно се  читаше  поезија од пензионери – автори од општина Охрид. На настанот со свои творби се претстави  и Оливера Ширговска,…