Author: Milco Jovanoski

Другарувавме со Лили и Вили со Матеа Стоев и правевме новогодишни честитки

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 декември, 2022 г.  Завчера во Прличевата одаја младата писателка Матеа Стоев од Охрид пред ученици од ООУ „Св. Климент Охридски“ од одделението на наставничката Валентина Кузманоска ја промовираше  својата илустрирана книга за деца „Другаруваме со Лили и Вили“ во издание на ЕДУКА МАК.  Љубопитните…

Лајонс клубот „Десарети“ од Охрид со поддршка на Библиотеката и македонската книжевност

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 декември, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ја негува соработката со Лајонс клубовите од Охрид. Во петокот во посета на Библиотеката беше претседателката на Лајонс клубот „Десарети“ проф. д-р Устијана Речкоска -Шикоска заедно со Сузана Наумоска, член на клубот. Честитајќи ни ја…

Промовирана „Мисловно патешествие“ од Наде Ќосеска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23. 12. 2022 г.  Вчера во присуство на голем број љубители на пишуваната реч во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана првата  збирка раскази од охридската писателка Наде Ќосеска  насловена „Мисловно патешествие“. Промотор на книгата беше Томе Скендероски нејзиниот пријател и еден од…

Промоција на книгата раскази „Мисловно патешествие“ од Наде Ќосеска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

22 декември, 2022 г.  Утре (четврток) со почеток во 11.00 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи промоцијата на книгата збирка раскази од охридската писателка Наде Ќосеска  насловена како „Мисловно патешествие“.  -Книгата содржи петнаесет бисерни умствени прикази кои опфаќаат еден концепт…

Новогодишна претстава на куклениот театар „Си беше еднаш “ во Библиотеката во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 декември, 2022 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“  и Куклениот театар „Си беше еднаш“ од Охрид во просториите на Библиотеката од понеделник па се’ до пред Нова година ги покануваат децата, но зошто не и ворасните да ги воведат во светот на предновогодишната магија. Во…

Романот „Во душата на немиот свет“ од Даниела Илијоска – уште едно збогатување на литературата за деца

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 декември, 2022  Пред охридската читателска публика, денеска беше промовиран романот за деца „Во душата на немиот свет“ од писателката и поетеса Даниела Илијоска. Со оваа промоција, воедно, НУ Градската библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ги покани најмладите читатели уште повеќе во иднина да се…

Промоција на романот за деца „Во душата на немиот свет“ од Даниела Илиојска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 декември, 2022 г.  Утре, четврток, 15-ти декември, во НУ Градска библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се одржи промоција на романот за деца „Во душата на немиот свет“ од писателката и поетеса Даниела Илијоска. Книгата е во издание на Здружението за литература и други…

Наши колеги присутни на настаните во чест на Св. Климент

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

9 декември, 2022 г.  Во рамки на чествувањата посветени на „Св. Климент Охридски“ – Патрон на Охрид, вчера делегација на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во состав: Клеарета Ѓорческа, Елена Станкоска и Весна Симоноска се поклони пред момументалниот споменик на  Св. Климент Охридски на градскиот…

Д-р Павле Митрески и д-р Нaум Целакоски прогласени за почесни членови на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 декември, 2022 г.  По повод 8 Декември – Денот на  Св. Климент Охридски – Патронот и заштитникот на Охрид на 6 декември, 2022 на свечен настан за почесни членови на нашата НУ  Библиотека беа прогласени проф. д-р Павле Митрески и проф. д-р Наум Целакоски….

Нашата Библиотека прогласена за „Библиотека на годината 2022“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 декември, 2022 г.  И официјално претседателката на Библиотекарското здружение на Македонија, д-р Јана Михајловска вчера во НУБ „Св. Климент Охридски“ на директорт на нашата НУ Библиотека „Григор прличев“ м-р Милчо Јованоски му ја врачи наградата „Библиотека на годината за 2022“ во категоријата национални установи….