Author: Milco Jovanoski

Нови книги во Библиотеката „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

3 март, 2023 г.  Неделната понуда и жанровски и стилски е богата. Уште  од  денеска ви предлагаме да ги побарате следните шест наслови на пултот за издавање во нашата Библиотека. „Да те најдам прв“ од Линдвуд Баркли, издавач е Матица македонска. Романот „ Времето на…

Охрид ќе биде домаќин на Меѓународна конференција од областа на библиотекарството

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

24 февруари, 2023 г.  На 27 и 28 април годинава, Охрид ќе биде домаќин на Третата Меѓународна конференција „Библиотеките како ризница на движното културно наследство“. Организатор е Библиотекарското здружение на Македонија ( БЗМ ) а финансиски помогнато од Министерството за култура на Република Северна Македонија. …

Почнаа подготовките за натпреварот „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 февруари, 2023 г.  Библиотекарското здружение на Македонија  по 22 пат ќе го организира Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“. Како негова претходница по традиција ќе се одржи  Општинскиот натпревар на кој годинава се поканети да учествуваат ученици и училишта од општините Охрид и Дебрца. Право на…

Од денеска на пултот за издавање новите наслови од Агата Кристи и Харуки Мураками

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

23 февруари, 2023 г. Агата Кристи е една од најславните британски авторки кои твореле во 20 век, а чијашто популарност може да се пресмета и со продажбата на рекордниот тираж од над две милијарди примероци на нејзините книги. Нејзината слава е постојана и не стивнува…

Д-р Вељаноска -декан на Правниот факултет во Кичево подари свои трудови за Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

20 февруари, 2023 г.  Деновиове во посета на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ беше деканот на Правниот факултет од Кичево, проф. д-р Светлана Вељаноска.  Таа на директорот на нашата Библиотека м-р Милчо Јованоски му подари дел од своите стручни книги од областа на правото. Книгите…

И во услови на криза – рекорден буџет за Библиотеката во поглед на прифатените проекти од Министерството за култура на РС Македонија

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 февруари, 2023 г.  По соопштувањето на резултатите од Годишниот конкурс за институциите од национален карактер од страна на Министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска,  директорот на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, Милчо Јованоски изрази задоволство од прифатените проекти и планираните средства кои…

Изложба на книги од роднокрајни автори родени во февруари

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 февруари, 2023 г.  Од денеска до крајот на февруари во НУ Библиотека „Григор Прличев“ е поставена традиционалната изложба на книги под наслов: „Роднокрајни автори родени во февруари“. Пред пултот за зајмување на читателите им е на дофат целокупното творешетво од авторите: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски, Панде Шикаловски – Чкалов, Трајан Мартиноски и Ристо Јованоски. Изложбата на книги може да се види секој работен ден од 8: 30 до 18: 30 часот. НУ Библиотека

Три актуелни книги сврзани со одржаните „Прличеви беседи 2023“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

10 февруари, 2023 г.  На пултот за издавање во нашата Библиотека може да се позајмат најновите три изданија промовирани на манифестацијата „Прличеви беседи 2023“. Прво ви ја претставуваме: Монографијата „70 години Библиотека  ‘Григор Прличев’ Охрид“ од авторот Милчо Јованоски која  може да ја позајмите, но…

Библиотеката достојоно се вклучи во „Прличевите беседи 2023“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 февруари, 2023 г.  Вчера во рамките на манифестацијата „Прличеви Беседи“ продолжија настаните со кои под покровителство на Министерството за култура и  Општина Охрид традиционално институциите чиј патрон им е Прличев  го  чествуваат неговиот  ликот и дело. Годинава се’ беше во знакот 130 годишнината од…

Со промоцијата на книгата „70 Години Библиотека „Григор Прличев“- Охрид“ започнаа годинешните „Прличеви беседи“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 февруари, 2023 г.  Со промоцијата на книгата „70 Години Библиотека „Григор Прличев“- Охрид“ од авторот Милчо Јованоски започнаа годинешните „Прличеви беседи“. Промотор на книгата беше новинарот и публицист Свето Стефаноски, а настанот се одржи во „Прличевата одаја“ . – Да се одбележат 70 години…