Author: Milco Jovanoski

Конкурс за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

27 декември, 2021 г.  Календарски полека си заминуваа оваа стара 2021 година. Со желби за дружба со книгите и во наредната 2022 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид објавува КОНКУРС за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.Тројца учесници ќе бидат…

Нова книга: „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

27 декември, 2021 г. Авторот Салим Кадри Керими неодамна во Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид донираше примерок од неговата книга „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна“. Салим Кадри Керими е историчар – кариерен дипломат во пензија – истражувач….

Вечерва во Струмица ќе биде одржана промоција на Зборникот „ Уште едно навраќање кон Конески“

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

24 декември, 2021 г.  По повод стогодишнината од раѓањето на великанот на современата македонска култура Блаже Конески, како културен настан од Националната програма „2021-Година во чест на Блаже Конески“, која е дел и од календарот на значајни меѓународни јубилеи на УНЕСКО, и како дел од…

Запознајте ја Наташа Алексовска – Малечка и нејзиното творештво

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

23 декември, 2021 г.  Авторката Наташа Алексовска од Куманово позната во јавноста под псевдонимот Малечка неодамна ги донира своите пет книги поезија и проза во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“. -Активно почнав да пишувам од јуни 2014 год. За неполни 2 месеци напишав 100 песни,…

Отпечатена е монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022)

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

22 декември, 2021 г.  Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковска. Со издавањето на монографијата  НУ Библиотека „Григор Прличев“ догодина во февруари ќе ја одбележи 70 годишнината од иницијативата…

Ученици од ООУ „Ванчо Николески“ во рамки на проектот „Донеси понеси книга“беа во посета на нашата установа

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

22 декември, 2021 г.  Со почитување на сите Ковид – 19 протоколи вчера во посета на НУ Библиотека во Охрид беа група ученици и дел од раководниот тим на ООУ „Ванчо Николески“ од Лескоец. Библиотекари од библиотека ги поведоа гостите низ библиотеката детално информирајќи ги…

БЗМ денеска одржува онлајн Меѓународна конференција и Годишно собрание

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

21 декември, 2021 г.  Во организација на Библиотекарското здружеие на Македонија денеска ќе се одржи Меѓународна онлајн конференција на која ќе бидат поднесени близу 30 стручни трудови од областа на библиотекарството од стручни лица и библиотекари претежно од Македонија но има и од Хрватска и…

„Песни“од Љиљана Крлеска

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

20 декември, 2021 г.  Деновиве излезе од печат стихозбирката „Песни“ од Љиљана Крлеска, професорка по македонски јазик и литература во пензија.  Стихозбирката содржи 53 авторски песни поделени во три дела и се своевидна реминисценција на животот на авторката Крлеска. Преку своите стихови Љиљана умешно и…

Денеска се навршуваат точно 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 декември,2021 г.  На денешен ден, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, чие творечко истражување дало огромни резултати во македонската литература, во областа на граматиката и во историјата…

МТВ за нас: Охридската библиотека ќе премине кон отворен тип на работа

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

16 декември, 2021 г. Во изминатите неколку месеци вработените во Националната установа- Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид вложија многу труд за да го уредат адаптираниот простор кој им беше отстапен со цел библиотеката да добие оптимални услови за работа. На тој начин се создадоа услови…