Author: Milco Jovanoski

Во нашата Библиотека беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 мај, 2022 г.  Како дел од големата турнеја по Македонија и Албанија, како и неговата земја, денеска во Охрид, беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска. Настанот беше во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , при што…

Претставување на поетскиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 мај, 2022 г. Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, утре со почеток од 12 часот, ќе биде промовирана  најновата збирка поезија  “Љубов распослана по морето”, од  истакнатиот хрватски поет Валерио Орлиќ. Воедно ќе биде претставен и неговиот творечки опус, кој опфаќа…

И нашата Библиотека дел од свеченостите во чест на светите Кирил и Методиј

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 мај, 2022 г.  Нека ни е честит и вековит 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј.  Со низа активности Охрид го одбележа денешниот   национален  празник посветен на Сесловенските просветители Кирил и Методиј. Меѓу бројните делегации од образовните , културните институции,  здруженија…

Во Охрид се одржа Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

21 мај, 2022 г. Исидора Николоска од Прилеп го освои првото место на 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“ што вчера се одржа во организација на Библиотекарското здружение на Македонија  а домаќин беше НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид . Николоска со освоени 91 од вкупно…

Нашата Библиотека утре ќе е домаќин на Републичкиот натпревар „Млади билиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 мај, 2022 г.  Во организација на Библиотекарското здружение на Македонија (БЗМ) утре во 12 часот во Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“. Според пријавите за  престижната титула „Млади библиотекари на годината“ ќе се натпреваруваат 20…

Во пресрет на Вашите потреби – отворен нов трет пулт за зајмување во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 мај, 2022 г. Од денеска во Одделот за зајмување во нашата НУ  Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид  функционира уште еден нов – трет пулт. Се’ во интерес на читателите и полесна и побрза достапност до книгите. Потсетуваме дека Библиотеката е отворена за читатели од…

Конески: „Јазикот е нашата татковина“ – 77 години од усвојувањето на македонската азбука

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 мај, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид на свечен начин и со пригодна програма денеска го одбележа 5 Мај–Денот на македонскиот јазик. На 5 мај 1945 година со решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик. По…

5 Мај е ден на македонскиот јазик

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

5 мај, 2022 г.  Со голема радост, но и огромен долг, денеска чествуваме и се навраќаме кон еден од најсветлите денови во нашата македонска историја, На денешен ден, на 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена азбуката…

Почина колегата Радован Косаркоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 мај, 2022 г.  Вчера на 83 годишна возраст почина колегата Радован Косаркоски кој од 1974 па се до пензионирањето во 2002 година беше дел од колективот на нашата Библиотека и работеше како економ, домаќин и библиотекарски помошник.  На почетокот Косаркоски беше задолжен за Подрачната…

Заедно да го одбележиме 5 Мај – Денот на македонскиот јазик и азбука

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 мај, 2922 г.  Утре, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид на свечен начин и со пригодна програма ќе го одбележи 5. Мај – Денот на македонскиот јазик. На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на…