Author: Milco Jovanoski

Костадиновска-Стојчевска во работна посета на институциите: Годинава повеќе средства за културата во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 март, 2022 г.  – Годинава за културата во Општина Охрид се издвоени повеќе средства за разлика од лани, односно сите институции од областа на културата во 2022 година добија поголем буџет – рече министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска, која вчера ги посети националните културни…

Честит 8 Март драги читателки

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 март, 2022 г.  Жените денес го слават 8 Март, Меѓународниот ден на жената.  Честит празник , драги наши читателки, колешки и соработнички. Песни за жената – Гане Тородовски 1. Жената е… жената е … Бело маче годиначе, речна слатка тресопатка, вита ива миризлива, мека…

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ се одржа омаж во чест на Тоде Илиевски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 март, 2022 г.  Денеска во НУ Библиотека „Григор Прличев“ колегите писатели и колегите од НУ Библиотека „Григор Прличев“ преку едночасовен омаж се потсетија на животот и творештвото на неодамна починатиот  Тоде Илиевски, поет, писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски…

Во спомен на писателот и колега Тоде Илиевски

Posted by Milco Jovanoski in Uncategorized, Актуелно

7 март, 2022 г.  Денеска напладне во Прличевата одаја во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе се одржи средба посветена на животот и творештвото на нашиот колега и писател Тоде Илиевски.  За животот и творештвото на Илиевски ќе беседат: Мирко Томовски, Славе Ѓорѓо Димоски, Милчо…

Наши колешки дел од Зборникот од Стручниот собир „Библиотеките и културниот трузам“ во Краљево

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 март, 2022 г.  По четврти пат во организација на Библиотеката „Стефан Првовенчанин“ од Краљево од 6 до 8 октомври, минатата година се одржа стручниот собир под наслов: „Библиотеките и културниот туризам“. На настанот учествуваа околу 40 излагачи од Србија, Црна Гора, Полска и Русија….

Македонско катче на книгата во Трентино – Италија

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 март, 2022 г.  Вчера во пресрет на роденденот на  Македонското културно друштво „Св Кирил и Методиј“ од Трентино во овој италијански град беше отворено македонско катче на книгата. Со тоа  на најубав начин во Градската библиотека во Тионе ди Тренто се заокружи  проектот во…

Деца изработуваа честитки за мајките во пресрет на 8 Март

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 март 2022 г.  НУ Библиотека  „Григор Прличев“  во соработка со Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид  вчера организира креативна работилница за деца, посветена на празникот 8 Март на која ученици изработија честитки за мајките, сестрите и наставничките. Во оваа заедничка дружба учествуваа ученици…

Роднокрајни автори родени во март

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 март, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид по подолго време со Изложба од нивното творештво  ги одбележува родендените на роднокрајните автори родени во март. Во постојаната наша активност значајно место зазема и одбележување на родендените на роднокрајните автори.  Според архивата на Библиотеката…

Конкурс на тема „Љубов“ – Љубовта кон сѐ е вечна инспирација

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

2 март, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин, распишаа заеднички поетски конкурсот на тема: „Љубов“. Творбите треба да содржат најмногу 24 реда, да бидат нашишани на македонски литературен јазик, да бидат лекторирани и да ги содржат…

Нова книга во наше издание: „Трпе и Трпана“, хумор и забава од Академик д-р Миле Миќуновиќ

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

25 февруари, 2022 г.  Единствено живо битие на Земјата што може да се смее е човекот. Како што секоја клетка во човечкиот организам има своја функција, така е важна и улогата на насмевката. Секому му е потребна насмевката, без разлика на карактерот, на верата, на…