Author: Milco Jovanoski

Средба со писателката Оливера Јовановска во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 јуни,2022 г.  Вчера напладне во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа Литературен портрет на Оливера Јовановска писателка и поетеса. Таа е родена во Битола во 1970 година а сега живее и твори во далечен Мелбурн и уште подалечна Австралија. Оттука нејзините напишани…

Портрет и промоција на творештвото на Оливера Јовановска

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

14 јуни,2022 г. Утре – среда  во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи поетско – литературна средба со авторката Оливера Јовановска од Мелбурн – Австралија. Всушност во Охрид во Прличевата одаја промоторите – поетесата и познатата поранешна спикерка на…

Волонтери од Црвен крст Охрид беа во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 јуни, 2022 г.  Откако нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид стана библиотека од отворен тип во овој пост ковид период интересот на нашите сограѓани да ни дојдат во  посетат е голем.  Вчера наши гости беа волонтери на Црвен крст – Охрид кои во…

Библиотеката во посета на подрачното ООУ „Св. Наум Охридски’’ во Коњско

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

9 јуни, 2022 г. Со цел да им го разубават претпоследниот училиштен ден, вчера нашите колешки – библиотекарки од одделот за обработка на книжниот фонд Бети Лазеска- Симоноска и Христина Трпеска беа во посета на Подрачното општинско основно училиште „Св. Наум Охридски“ во населбата Коњско….

Летно работно време на библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јуни, 2022 г.           НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 13 јуни до 5 септември  годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од 08:30 до 16.00 ч. Библиотеката е од отворен тип и ќе работи со читатели…

Промовирана стихозбирката „Љубов“ одново љубовта беше на пиедесталот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 јуни,2022 г.  Во саботата на  4 јуни во Прличевата одаја во НУ Библиотека “Григор Прличев”- Охрид беше  промовираше книгата “Љубов” од група автори издадена од Националната установа Библиотека “Григор Прличев ” од Охрид, подржана од МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин.Настанот беше збогатен со…

Роднокрајни автори родени во јуни

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

3 јуни,2022 г. Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ –Охрид на влезот во одделот за зајмување  поставена изложба на книги од роднокрајните автори: Ванчо Николески, Бранко Цветкоски, Иван Трпоски и Љупчо Јакимоски. Излобата носи наслов: „Роднокрајни автори родени во јуни“. Вљубениците во книгите и нивното творештво…

Утре промоција на стихозбирката „Љубов“ од група автори

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3  јуни,2022 г. Утре, сабота во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана стихозбирката „Љубов“. Во неа се содржани околу 50 песни од исто толку македонски автори.   Книгата е издадена на предлог од Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, а…

Проф. д-р Анис Сефиданис не’ внесе во светот на вештачката интелигенција и роботиката

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

1 јуни,2022 г.  Интересна, впечатлива и сосема ненаметлива, вака може да се оцени првата од трите планирани средби на професор д-р Анис Сефиданис со заинтересираните посетители на предавањето и мултимедијална изложба одржана денеска во Прличевата одаја на иницијатива на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид….

Промовирани сликовници од авторката Вера М Самарјанин

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

1 јуни, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа промоција на неколку сликовници од авторката Вера М Самарјанин. Тоа се нејзини најнови литературни записи сместени во едициите „Моите внучиња“ и „Басни“. Извадоци од сликовниците пред присутните на промоцијата и  првачињата…