Author: Milco Jovanoski

Во сеќавање на Ванчо Николески

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 април, 2022 г.  Денеска се навршуваат 42 години од смртта на големиот писател Ванчо Николески кој е погребан во Охрид. Ванчо Николески (1912-1980), романсиер, раскажувач и поет. Припаѓа на првата генерација македонски писатели за деца, генерација што во литературата влезе непосредно по ослободувањето. Ванчо…

Со врачување на благодарници и книги се заокружува „Напиши стих – купи кафе““

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

15 април, 2022 г.  Деновиве во нашата библиотека дојде средношколката Кристина Војдиноска од ОСУ „Св. Кирил и Методиј“од Охрид на која и’ припадна првата награда на манифестацијата „Напиши стих – купи кафе“ одржана во „Аквариус“.   Во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ беа и дел…

Во нашата библиотека побарајте го „Време“ новиот роман од Славко Илоски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

15 април, 2022 г.  Младиот Славко Илоски е роден на 01.03.1999 во Струга. После завршувањето на средното училиште  реши да се надградува и да студира во Скопје. Славко покрај  студиите наоѓа време и за пишување. Твори константно, не се откажа од жарчето кое го тера…

„Напиши стих – купи кафе“ – кај кого одат наградите и благодарниците?

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 април, 2022 г.  На 21 Март по повод Светскиот ден на поезијата во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , култната кафетерија „Аквариус“ „АБВ дизајн“ издавачката куќа ТРИ од Скопје и „Монкафе“ во АКВАРИУС  по трет пат се одржа овој настан кој со…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид донираше книги за библиотеката во село Лактиње

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

11 април, 2022 г Во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ речиси секојдневно пристигнуваат донации во книги од нашите читатели и сограѓани од Охрид, но и пошироко. Стручни лица во библиотеката соодветно ги прегледуваат, евидентираат и подоцна доколку имаме доволен број примероци од секоја подарена книга…

Изложба на дела од роднокрајни писатели родени во април

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 април, 2022 г.  Нашата Библиотека продолжува со одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во април родени се писателите и публицисти: Томе Момировски, Миле Волканоски, Куртиш Демироски- Незир, Боро Ситникоски, Веле Митаноски, Дамјана Видическа , Мишо Јузмески и Ѓоко Чингоски. Изложбата со книги од нивното…

Од понеделник во нашата библиотека Саем на книгата од издавачот Матица македонска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

САЕМ НА КНИГА НА МАТИЦА МАКЕДОНСКА ВО ОХРИД Во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“од понеделник до петок ( 11.04 – 15.04 ) 2022 г. Работно време: 11.00 – 17.00ч. НАША Е ПОКАНАТА И ПРОСТОРОТ, КНИГИТЕ ОД ИЗДАВАЧОТ МАТИЦА, А ПРОДАЖБАТА Е НА КНИЖАРНИЦА ПРОСВЕТА…

Донација на ЕМИТЕР за нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 април, 2022 г.  Националната установа Библиотека “Григор Прличев“од Охрид е збогатена со вредна донација на списанија и брошури од сферата на стручната литература.  Друштвото за развој на научно-техничката култура ЕМИТЕР д.о.о. од Скопје го збогати фондот на  библиотеката во Охрид донирајќи по еден примерок од…

По повод Денот на шегата и во пресрет на Светскиот ден на литературата за деца нашата Библиотека гостуваше во ООУ „Св. Климент Охридски“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 април, 2022 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид денеска со еден настан ги одбележа 1 Април денот на шегата и 2 Април Светскиот ден на литературата за деца. Новинарот и преведувач Љилјана Илиевска им беше гостинка на второ одделенците од ООУ „Св. Климент…

Не е прво априлска шега, бесплатно преземете ја книгата „Охридско Езеро бисер небесен“ од академик Миќуновиќ

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

1 април, 2022 г. Книгата „Охридско Езеро бисер небесен“  од европскиот Академик д-р Миле Д. Миќуновиќ е напишана на 224 страници, со современ дизајн, колор, со 394 фотографии. Во неа е опишано 31 место од каде е фотографирано езерото. Целата обиколка на езерото заедно и…