Author: Milco Jovanoski

Силвија Крстевска кај возрасните и Бисера Ангелоска кај децата најчитатели за 2022

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 април, 2023 г.  По повод 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа посебна свеченост на која беа прогласени најчитателите за 2022, најчитаните автори и дела а на над 30 донатори на книги…

Заврши Светскиот патувачки фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 април, 2023 г.  Со поетско читање и доделување благодарници и договор за идна соработка,  во саботата во манастирскиот комплекс „Св Спас“ во Горно Лакочереј  беше заокружен  Светскиот патувачки поетски фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“. Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“од…

Утре ќе го одбележиме Светскиот ден на книгата и авторското право

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23 април, 2023 г.  Во чест на 23 Април, Светскиот ден на книгата и авторското право, востановен од УНЕСКО во 1995 година, утре – напладне ( понеделник ) во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи традиционалната свеченост посветена на книгата. Овој датум…

Светски поетски патувачки фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 април, 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во соработка со Меѓународната академија „Михаи Еминеску“ од Крајова – Романија од 19 до 22 април ќе биде домаќин на Светскиот поетски патувачки фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“. Во Охрид се очекува…

Ивона Куноска од Пештани – најдобар „Млад библиотекар“ за 2023

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 април, 2023 г.   На  7 април  во организација на  НУ Библиотека ,,Григор Прличев” во  Охрид  се одржа Регионалниот натпревар ,,Млади библиотекари. На натпреварот беа поканети сите Основни општински училишта од Охрид и Дебрца а се натпреваруваа ученици и ментори од  6 училишта, со вкупно…

Регионален натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 април, 2023 г.  Денеска во 10 часот во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе се одржи Регионалниот  натпревар „Млади библиотекари“ на кој учество пријавија 14  ученици од Основните училишта во Охрид и општина  Дебрца. Тестот за натпреварувачите ќе се состои од 20 прашања…

Го преуредивме Роднокрајното одделение и одбележуваме родендени на роднокрајните автори родени во април

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 април, 2023 г.  За неполни две недели група вработени од Одделот за обработка на книжниот фонд од нашата Библиотека го преуреди и со тоа го заврши првиот дел од Проектот на посебна дигитализација на Роднокрајното одделение.  Следува втората фаза која поради обемот на дела…

Утре, промоција на книгата за деца „Езерото ми раскажува“од Марина Шикова – Димовска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 април, 2023 г.  Во чест на роденденот на најголемиот писател за деца на сите времиња Ханс Кристијан Андерсон, (роден на 2 Април 1805) од 1967 година 2 Април се слави како  Светскиот ден на литературата за деца. По тој повод, утре 3 април од…

За Прличев и добивањето Ловоров венец во Атина за првпат чествуваме во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 март, 2023 г.  На денешен ден пред 163 години,  на традиционалниот конкурс за поема, што се одржал во Атина, големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев го добил Ловоров венец за поемата „Сердарот“ и бил прогласен за втор Хомер. Во сеќавање на тој настан…

Во чест на Прличев и годишнината од неговото прогласување за Втор Хомер настан во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 март, 2023 г. Во пресрет на 25 март, денот на кој големиот поет и преродбеник Григор Прличев во 1860 година во  Атина за поемата „Сердарот“ бил награден и овенчан со ловоров венец НУ Библиотека „Григор Прличев“ и ќерката на академик Милан Ѓурчинов, проф. д-р…