Author: Milco Jovanoski

Во Кочани се одржува републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 мај, 2023 г.  Денеска во Кочани се одржува 22. Републички натпревар „Млади библиотекари“ .  Домаќин е ЈОУ „Искра“ од Кочани а според информациите од нашите претставници Бети лазеска – Симоноска и Никола Ристоски се натпреваруваат 26 ученици. Меѓу нив е и Ивона Куноска од…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ на Саемот на книгата во Скопје

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 мај, 2023 г. Вчера во Скопје заврши јубилејното 35. издание на Саемот на книгата. Во аренaта „Борис Трајковски“ со сопствени штандовите се претставија над 60 издавачки куќи. Организаторот посочува на позитивен раст на посетители од околу 30 проценти на Саем на книга, во однос…

Роднокрајни автори родени во мај

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 мај, 2023 г. И овој мај со мини изложба на влезот од Библиотеката до пултот за зајмување ги одбележуваме родендените на роднокрајните автори родени во мај. Тоа се: Коста Абраш, Христо Силјанов, Кирица Јорданоска, Смиле Наумоски  Брсјак, Спасе Кароски, Благуна Стевоска , Смилјана Максимоска,…

Утре сите заедно ќе го одбележиме Денот на македонскиот јазик и азбука

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 мај, 2023 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид,  утре – петок на свечен начин ќе го одбележи Денот на македонскиот јазик и азбука . На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик,…

Заменик директорката на Унгарската национална библиотека беше во посета на нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 мај, 2023 г.  Минатата недела меѓу гостите – учесници на Третата Меѓународна конференција на библиотекарите во организација на Библиотекарското здружение на Македонија во Охрид беше и Џудит Геренсер, заменик директор на националната библиотека од Будимпешта – Унгарија. Таа имаше свое обраќање на Конференцијата а…

Заврши Третата Меѓународна конференција на библиотекари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

28 април, 2023 г.  Вчера и денеска во Охрид,  во амфитеатарот на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“  се одржа Третата  Меѓународна научна конференција на библиотекари во организација на Библиотекарското здружение на Македонија.  На конференцијата учествуваа околу триесеттина излагачи од земјава и…

Меморандум за соработка меѓу Универзитетот „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

27 април, 2023 г.  Со потпишување на меморандум за соработка помеѓу Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“, двете институции ја продолжуваат својата плодна соработка. Проректорката проф. д-р Устијана Речкоска Шикоска и директорот м-р Милчо Јованоски ги истакнаа…

Нашите бибилиотекари ќе учествуваат на Меѓународната конференција на библиотекари во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

25 април, 2023 г.  Во Охрид на 27 и 28 април ќе се одржи Третата Меѓународна конференција на библиотекари „Библиотеките како ризница на движното културно наследство“ во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. Со свои трудови ќе учествуваат над 100 библиотекари од земјава и странство….

Силвија Крстевска кај возрасните и Бисера Ангелоска кај децата најчитатели за 2022

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 април, 2023 г.  По повод 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа посебна свеченост на која беа прогласени најчитателите за 2022, најчитаните автори и дела а на над 30 донатори на книги…

Заврши Светскиот патувачки фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 април, 2023 г.  Со поетско читање и доделување благодарници и договор за идна соработка,  во саботата во манастирскиот комплекс „Св Спас“ во Горно Лакочереј  беше заокружен  Светскиот патувачки поетски фестивал „Прличев и Еминеску – поглед кон иднината“. Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“од…