Author: Milco Jovanoski

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

8 февруари, 2022 г.  Годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“ организирана од институциите чиј патрон е познатиот поет и преродбеник Григор Прличев и координирана од Општина Охрид помина во знакот на три промоции на книги. Од денеска на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор…

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 февруар, 2022 г. Чествувањата во чест на ловороносецот  „Григор Прличев“  денес продолжија  со панихида на неговиот гроб на која присуствуваше делегација на Општина Охрид предводена од   градоначалникот Кирил Пецаков и останати претставници од политичкиот и јавниот живот и делегации од установите чиј патрон е…

Лајонс клубот „Лихнидос“ ја реосветли бистата на Прличев пред нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

6 февруари, 2022 г. Лајонс клубот „Лихнидос“ деновиве  во пресрет на 129 годишнината од смртта на поетот и преродбеник Григор Прличев презеде акција за реосветлување на неговите најзначајни обележја во Охрид.  Реосветлени се: родната куќа, бистата во дворот на основното училиште што го носи неговото…

Промотивна реч на Владо Жура за монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 февруари, 2021 Промотор на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан “ беше познатиот охридски новинар и публицист Владо Жура, вљубеникот во Охрид од 19 век. Пред мене е една книга, поточно монографија – хроника на еден културен настан “Прличевите беседи“, со…

Промовирана монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 февруари, 2022 г.  Со  промоција на монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)  од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковск денеска Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ ја одбележа 70 годишнината од иницијативата за почеток на култната манифестација „Прличеви беседи“. Промотор беше…

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 февруари, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022. Со промоцијата на монографијата  НУ…

Почина писателот и поет Тоде Илиевски вработен и поранешен директор на нашата НУ Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 јануари, 2022 г.  Денеска во Охрид по кусо боледување на 70 годишна возраст почина Тоде Илевски, поет, писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски проблемист. Тоде Илиевски е роден 1952 година во село Мраморец. Гимназија завршил во Охрид, а Филолошки…

(Интервју) Милчо Јованоски, директор на НУБ „Григор Прличев“ Охрид: Градиме нови форми на контакт со читателите и јавноста

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

„Моја замисла и предизвик е да ги мотивирам колегите да излезат од комфорната зона на секојдневните обврски и да се вклучат во низа креативни процеси и проекти. Заеднички ќе работиме Библиотеката да е место од доверба, кое граѓаните ќе го чувствуваат како мост помеѓу образованието,…

м-р Милчо Јованоски избран за директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

20 јануари, 2022 г.  На Јавен оглас за избор на директор на Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид распишан од страна на Министерството за култура, министерот за култура за директор на Библиотеката со мандат од четири години  го избра кандидатот Милчо Јованоски кој и…

Кацаров лауреат на наградата „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

13 јануари Трајче Кацаров е автор на поемата „Цветко“ прогласена за најдобра за 2021 година на отворениот конкурс што традиционално се распишува во чест на охридскиот и македонскиот поет Григор Прличев. Според жирито „неговиот ракопис отвара суштински егзистенцијалистички прашања“.   Мама, со нов маж да…