Author: Milco Jovanoski

Ја почнавме кампањата меѓу учениците за зачленување и читање лектири

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 октомври 2022 г.  Вчера на Светскиот  ден на учителот библиотекарите од  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ја започнаа промоцијата на библиотечните услуги во основните и средни училишта што ќе се одвива во текот на цел октомври кој е и Месец на книгата.  …

Промовирана книгата „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

6 октомври, 2022 г.  Книгата „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски  беше промовирана во Библиотеката „Григор Прличев“ во Охрид. Авторот, како што посочи на промоцијата, рецезентот и промотор Мирко Томоски, во 45 творби соживувајќи со своето најсвето, остава трајни вредности за едно време, одамнешно, минато,…

Родендени на роднокрајни автори родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 октомври, 2022 г.  Според евиденцијата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во октомври родени се следниве автори: Блаже Тренески на 12.10.1931 во Врбјани, д-р Павле Митрески на 12.10.1932 во Вишни и академик Миле Миќуновиќ на 12.10.1951 во Кичево. Во нивна чест од денеска…

Пет нови наслови – пет нови имагинарни приказни

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

5 октомври, 2022 г.  И оваа среда ви предлагаме пет нови наслови кои ви предлагаме да ги зајмите од НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид. Убавина до болка од Џорџија Кејтс Невестата од Џули Гарвуд Соба од Ема Донохју сите три во издание на Книгохоличари….

„Сексологија“ нова книга од академик д-р Миле Миќуновиќ

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

 4 октомври, 2022 г.  Во издание на НУ Библиотека “Григор Прличев” – Охрид излезе од печат 117 книга на академик д-р Миле Д. Миќуновиќ насловена како СЕКСОЛОГИЈА, составена од општа, специјална, практична, медицинска и педагошка сексологија. Животот на човекот, како на свесно битие, во основа,…

Утре промоција на „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 октомври, 2022 г.  Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид утре – среда во 12.00 часот ќе биде промовирана  книгата „Стихописани слики“ од роднокрајниот автор Митко Ц. Колјушевски. Митко Ц. Колјушевски е роден 1949 год. во Охрид. По професија – Водител на процеси во…

Промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески – сага за Македонецот низ светот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

30 септември, 2022 г. Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид во присуство на бројна публика беше промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески,  роднокраен  автор и почесен член на охридската библиотека. Во својот осврт Билјана Петрова од Австралија кој пред присутните го прочита…

Промоција на „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

28 септември, 2022 г.  Утре – четврток од 12.00 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески,  роднокраен  автор и почесен член на охридската библиотека. За животот и творештвото на Трајчески ќе говори м-р Милчо Јованоски, директор на…

Белетристика за сечиј вкус – пет книги пет различни теми

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

28 септември, 2022 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и оваа недела ви препорачува пет нови наслови кои од денеска можете да ги зајмите. Големи лаги во мал град од Дијана Чејмберлен во издание на Култура. Чејмберлен, докажан раскажувач на неверојатни приказни, ги држи…

Заеднички настан со колегите од Штип и заедно со ученици од ОУ Братство – Единство“ го одбележавме Светскиот ден на мирот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 септември, 2022 г.  На 21 септември во Прличевата одаја во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид организиравме два настани заедно. Беше отворена изложба на Верче Андонова – 10 по ред и на Невенка Митева од ЦПЛИП „Порака“- Штип. Настанот беше  дел од годишната…