Author: Milco Jovanoski

ДПМ: „Книжевен жезол“ за поетите Ренџов и Биелик

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

15 јуни, 2020г Реномираната награда „Книжевен жезол“ за поетски опус што ја доделува Друштвото на писатели на Македонија секоја година на еден домашен и на еден странски поет, оваа година им се доделува на македонскиот поетски маг Михаил Ренџов и на поетот Мирослав Биелик од…

Јубилејни 75 години од усвојувањето на македонскиот правопис

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7.6. 2020 г. Македонскиот правопис е донесен на 7 јуни 1945 со решение на Министерството за просвета потпишано од тогашниот министер Никола Минчев. На 5 мај 1945, со решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена и азбуката на македонскиот јазик. Со тоа…

Грчкото електронско списание за литература „Карта“ објави портрет на Блаже Конески

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Грчкото месечно електронско списание за литература „Карта“ (“Χάρτης”, Νο.18, Ιούνιος 2020) објави извонреден портрет на Блаже Конески насловен „Житија на Блаже Конески“ ( Συναξάρια του Μπλάζε Κόνεσκι ), објави денеска на својот фејсбук профил познатиот македонски писател, новинар и публицист Томислав Османли.

Интервју со Коста Фортомар – РОДНОКРАЈНИ АВТОРИ, АУДИО ЗАПИСИ 2010

Posted by Milco Jovanoski in Звучни записи

НУ БИБЛИОТЕКА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ – ОХРИД „РОДНОКРАЈНИ АВТОРИ“ – АУДИО ЗАПИСИ 2010 ПРОЕКТ ФИНАНСИРАН ОД МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА Носител на проектот: Елена Долоска Автор на проектот: Милчо Јованоски Дизајн: Ристе Секулоски За издавачот : Тоде Илиевски Јули, 2010 Објавено на YOU TUBE НА 3.6. 2020

„Гоце Делчев“ Ванчо Николески – втор дел

Posted by Milco Jovanoski in Звучни записи

НУ БИБЛИОТЕКА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОХРИД Проект: „Звучна библиотека“ финансиран од Министерство за култура РМ. Oктомври 2016 Носител на проектот: Елена Долоска Уредник на проектот: Милчо Јованоски Соработник – наратор: Сузана Стојкоска За издавачот: Александра Белевска Обjaвено на You tube на 4.6. 2020

„Гoце Делчев“ Ванчо Николески – прв дел

Posted by Milco Jovanoski in Звучни записи

НУ БИБЛИОТЕКА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОХРИД Проект: „Звучна библиотека“ финансиран од Министерство за култура РМ. Октомври 2016 Носител на проектот: Елена Долоска Уредник на проектот: Милчо Јованоски Соработник – наратор: Сузана Стојкоска За издавачот: Александра Белевска Објавено на You tube на 4.6. 2020

Интервју со Видое Видически- РОДНОКРАЈНИ АВТОРИ АУДИО ЗАПИСИ 2010

Posted by Milco Jovanoski in Звучни записи

НУ БИБЛИОТЕКА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ – ОХРИД „РОДНОКРАЈНИ АВТОРИ“ – АУДИО ЗАПИСИ 2010 ПРОЕКТ ФИНАНСИРАН ОД МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА Носител на проектот: Елена Долоска Автор на проектот: Милчо Јованоски Дизајн: Ристе Секулоски За издавачот : Тоде Илиевски Јули, 2010 Објавено на YOU TUBE НА 3.6. 2020

Автобиографија Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Звучни записи

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид Проект финансиран од Министерство за култура ЗВУЧНА БИБЛИОТЕКА, ОКТОМВРИ 2016 Носител на проектот: Елена Долоска Уредник на проектот: м-р Милчо Јованоски Соработник – наратор: Елена Долоска За издавачот: Александра Белевска  Објавено на You Tube на 3.6.2020

Библиотеката како медиум за комуникација

Posted by Milco Jovanoski in Uncategorized, Книги чиј издавач е библиотеката

БИБЛИОТЕКАТА КАКО МЕДИУМ ЗА  КОМУНИКАЦИЈA Издавач:  НУ-Библиотека „Григор Прличев“, Охрид За издавачот:  Гордана Змејковска Автор: м-р Мариче Боздоганова Рецензент: д-р Наде Караџоска Лектор: м-р Милчо Јованоски Книгата е финансирана од Министерство  за култура на Република Северна Македонија  Кликнете на линкот да ја видите содржината на…

„Прличевата 1762 лето – Симбол на непокорот на Македонецот“ ( зборник)

Posted by Milco Jovanoski in Зборници

„Прличевата 1762 лето – Симбол на непокорот на Македонецот“zbornik FINAL-Copy Зборник на трудови – издаден 2013г. Издавач: НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид За издавачот: Александра Белевска, директор Уредник: Елена Долоска Рецензнет и лектор: Милчо Јованоски Издавањето на зборникот е финансиранот од Министерството за култура на…