Author: Milco Jovanoski

Нови книги и роднокрајни автори родени во јануари

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

13 јануари, 2021 г.  Годинашнава понуда од нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ја започнуваме  со осум нови наслови. Доминира белетристиката и сите осум книги зад насловите „кријат“ интересни и несекојдневни приказни од кои човек може понекогаш и да извлече поука. Еве ги насловите…

Деведесет години од раѓањето на писателот и поет Видое Видически

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 јануари, 2021 г.  На денешен ден пред точно 90 години во Охрид е роден познатиот македонски писател и поет Видое Видически. Слободно може да остане запишано дека Видически уште за време на животот остави зад себе силен печат како неодминлив автор и хроничар на…

Охрид-Короната го зголеми интересот за читање

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 јануари, 2021 г.  ВО ПАНДЕМИЈАТА ОД КОВИД-19 МЕЃУ ПРВИТЕ НА УДАР СЕ НАЈДОА БИБЛИОТЕКИТЕ.ПРВО СЕ ЗАТВОРИЈА ЧИТАЛНИТЕ А ОД СРЕДИНАТА НА МАРТ ЦЕЛОСНО И БИБЛИОТЕКИТЕ.КНИГОХОЛИЧАРИТЕ СЕ СНАОЃАА НА СВОЈ НАЧИН.ОД БИБЛИОТЕКАТА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ВО ОХРИД ВЕЛАТ ДЕКА ОД ЈУНИ ПО ОТВОРАЊЕТО НА УСТАНОВАТА И…

Лилјана Пандева – добитник на престижната награда „Григор Прличев“ за најдобра поема за 2020 г. „Капетаните“ под шифра „Мисија“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 јануари, 2021 г.  Лилјана Пандева е родена во 1964 година во Ново Село Струмица. Таа е дипломиран професор по македонска и јужнословенски книжевности и македонски јазик. Доктор е на филолошки науки. Автор е на повеќе дела, меѓу кои „Новогодишни едночинки“, драмолети за деца во…

Мусала Софт донира новогодишни пакетчиња во библиотеката „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

31 декември, 2020 г. ИТ компанија „Мусала Софт“донира новогодишни пакетчиња кои НУ Библиотека „Григор Прличев“ ги подели на ученици. Подароците секогаш се добредојдени,  бидејќи придонесувањето кон заедницата е една од вредностите на компанијата уште од самото основање. „Во пресрет на Новата година и Божик нашите…

Нови книги во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

30 декември, 2020 г.  Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид годинава и покрај пандемијата од Ковид – 19 благодарение на  Министерството за култура кое одвои највисок буџет досега за набавка на нови книги  од недела во недела можевме и можеме драги читатели да ве…

„Арс Ламина“ ја одбележува стогодишнината од смртта на Цепенков со нови изданија

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

25 декември, 2020 г.  Овој месец се навршуваат сто години од смртта на Марко Цепенков, нашиот најистакнат собирач на народни умотворби и еден од првите прозаисти и раскажувачи во македонската книжевна историја. Издавачката куќа „Арс Ламина“ во чест на овој јубилеј неодамна објави неколку нови…

„Капетаните“ под шифра „Мисија“избрана за Најдобра поема на конкурсот „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

24 декември, 2020 г.  Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид ја доделува за најдобра поема во ракопис во 2020 година, во состав: Маја Јакимовска-Тошиќ (претседател), Славчо Ковиловски (член) и Весна Мундишевска-Велјановска (член), на својот заеднички…