Author: Milco Jovanoski

Одделот за зајмување книги во НУ Библиотека се сели во делот на некогашно „Охридско лето“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

4 декември, 2021 г.               Од вторник 7 декември, во пресрет на големиот празник посветен на Свети Климент Охридски – Патронот на Охрид , НУ Библиотека „Григор Прличев“ и официјално ќе го отвори адаптираното крило во кое претходно функционираше дирекцијата на фестивалот „Охридско лето“. Во…

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

1 декември, 2021 г. Декември го започнуваме со пет нови наслови кои од денеска можат да се најдат на пултот за зајмување во охридската библиотека. „Во војната и љубовта“ од македонската актуелна авторка Верица Митева во издание на Паблишер.   Од издавачот Сакам книги се…

Нови наслови во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

24 ноември, 2021 г.  Неделниот преглед на нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид е микс од автори од домашната и светската книжевна продукција.   Тука се двете збирки со раскази од Лилјана Пандева „Заорани“ и второто издание на „Два Божика“, стихозбирката „Почетни…

Другите за нас: Најмладиот член има 7, а највозрасниот 89 години во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23.11.2021 г.  Најмладиот член во охридската Библиотека има 7, а највозрасниот 89 години. Од НУ Библиотека „Григор Прличев“ велат дека моментално бројат околу 1000 членови. Од почетокот на пандемијата, Библиотеката функционира со спроведување на протоколите за заштита од Ковид-19, а е забележан и зголемен интерес…

Оваа среда ви претставуваме пет наслови во издание на „Матица македонска“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

17 ноември, 2021 г.  Од денеска на пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ве очекуваат уште пет нови наслови издание на „Матица македонска“ од Скопје. Се работи за книги кои веруваме ќе побудат интерес кај читателската јавност.   „Госпоѓица Коко и…

Конкурс за најдобра поeтска творба на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 ноември, 2021 г.  Извршниот одбор на „Маџирмаалски средби“ и Комисијата за реализација на манифестацијата „Маџирмаалски поетски бранувања“ распишуваат КОНКУРС за избор на најдобра поeтска творба во рамките на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021 година. Критериуми за учество: – право на учество на конкурсот имаат…

Почина писателот Разме Кумбароски од Струга

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

Писателот Разме Кумбароски  (29. 03. 1944 – 11. 11. 2021) денеска ја изгуби битката со злочудната пандемија. Се бореше храбро и истрајно, со исконска љубов кон животот овде, со љубов карактерстична само за добра душа како неговата. Во неговиот поетски речник, короната ја објасни како…

УКИМ и Рускиот центар при УКИМ со неколку настани по повод 200 години од раѓањето на Достоевски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

11 ноември, 2021 г.  Во периодот од 11 до 16 ноември Катедрата за славистика на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ и Рускиот центар при УКИМ организираат ред настани по повод 200 години од раѓањето на еден од најпознатите руски писатели од 19-иот век –…

Уште пет нови и интересни наслови за деца

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

10 ноември, 2021 г.  И оваа среда предлогот на нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид го отстапуваме за најмладите читатели. Од богатата продукција на издавачот ЛИБИ на полиците за зајмување веќе се следните наслови: „Кучето што Нино го немаше“ од белгискиот автор…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ набави уште девет наслови за деца

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

3 ноември, 2021 г.  И оваа среда неделниот преглед на нови книги во НУ Библиотека „Григор  Прличев“ од Охрид е отстапен за литературата за деца и млади. На одделот за зајмување  читателите ги чекаат уште девет наслови.     „Свадбата на Ежо и Ежа“ од…