×

Преведи ја страницата

Историјат на украсување и бојадисување на велигденски јајца во Русија од древноста до колекцијата Фаберже

05 април 2017

НУ Библиотека “Григор Прличев” – Охрид и Почесниот Конзулат на Руската Федерација во Охрид, организираат настан под наслов “Историјат на украсување и бојадисување на велигденски јајца во Русија од древноста до колекцијата Фаберже”.

Настанот ќе се оддржи во петок на 7-ми април во просториите на библиотеката со почеток во 12 часот, а на истиот ќе присуствува почесниот конзул на Руската Федерација во Охрид проф. др. Велимир Стојковски.

Во рамки на оваа активност посветена на празникот Велигден, посетителите ќе имаат можност да слушнат предавање за историјата и современите тенденции на уметноста на украсување на јајца, а исто така ќе може да земат учество во работилницата за уметничко украсување на декоративни велигденски јајца.

Историјат на украсување и бојадисување на велигденски јајца во Русија од древноста до колекцијата Фаберже

Историјат на украсување и бојадисување на велигденски јајца во Русија од древноста до колекцијата Фаберже