×

Преведи ја страницата

158 години од доделувањето на “Ловоров венец” на Григор Прличев за поемата “Сердарот”

23 март 2018

Во спомен на 25 март 1860 година, денот кога Григор Прличев во Атина беше закитан со “Ловоров венец” за поемата “Сердарот”, на 26 март во 12:00 часот во просториите на НУ Библиотека “Григор Прличев” – Охрид ќе биде претставен дел од творештвото на нашиот голем поет. Тоа се “Мечта на еден старец”, “О кај си мила славеј птичка” и други целини и фрагменти, кои ја надолнуваат сликата за великанот за 19-тиот век.

Сердарот - Григор Прличев