×

Преведи ја страницата

Нови наслови во Библиотеката – јануари 2020

22 јануари 2020

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Врева на долниот кат” – Линвуд Баркли
 • “Среќата е онаму каде што си ти” – Мари Форс
 • “Сенка” – Ларш Кеплер
 • “Ти треба само љубов” – Мари Форс
 • “Љубовното писмо” – Лусинда Рајли
 • “Оправдана љубов” – Франсин Риверс
 • “Хирургот” – Тес Геритсен
 • “Играта на шепнувачот” – Донато Каризи
 • “Сложувалка на мојот живот” – Луси Дилон
 • “Младите стихови на стариот поет” – Гето Руди
 • “Полиана” – Еленор Х. Портер
 • “На погрешната страна” – Пајо Авировиќ
 • “Ѕвезда Мрак” – Билјана С. Црвенковска

Нови наслови во Библиотеката – декември 2019

25 декември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Нешто во водата” – Кетрин Стедман
 • “Тајниот живот на писателите” – Гијом Мисо
 • “Пакетот” – Себастијан Фицек
 • “Ленинградска зима” – Кристин Хана
 • “Се уште јас” – Џоџо Мојес
 • “Другата страна” – Ѓорѓи Крстевски
 • “Краста на душата” – Владимир Плавевски
 • “И интимности, и дилеми” – Марко Андревски
 • “Небо во кафез” – Д. А. Лори
 • “Дневникот на еден апатрид” – Бора Ќосиќ
 • “Последните денови” – Михајло Свидерски
 • “Сите наши тела” – Георги Господинов

 

Нови наслови во Библиотеката – декември 2019

18 декември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Украдениот брак” – Дијана Чејмберлен
 • “Понекогаш лажам” – Алиса Фини
 • “Совршената дадилка” – Лејла Слимани
 • “Љубовникот” – Џоџо Мојес
 • “Девојката и ноќта” – Гијом Мисо
 • “Сеништето” – Ју Несбе
 • “Меѓу чаршијата и црквата” – Димитар Пандев
 • “Мрежата на Мамли” – Блаже Миневски
 • “Под друга капа” – Владо Јаневски
 • “Скиселени тикви” – Саша Станишиќ
 • “Јазик и леб” – Славе Ѓорѓо Димоски
 • “Скопје, ти раскинуем” – Тамара Јолевска Попов

 

Нови наслови во Библиотеката – декември 2019

11 декември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Душокршачот” – Себастијан Фицек
 • “ДНК” – Ирса Сигурдардотир
 • “Темјанушки во март” – Сара Џио
 • “Последната песна” – Николас Спаркс
 • “Островот Камино” – Џон Гришам
 • “Затоа што те љубам” – Гијом Мисо
 • “Немата пациентка” – Алекс Мајклидис
 • “Вагонот со сираци” – Пам Џеноф
 • “Во сенката на злосторот” – Хелена Хеншен
 • “Во виното е вистината” – Милијана Павловска
 • “Разговори со Бога 2” – Нил Доналд Волш
 • “За тебе љубов моја” – Милијана Павловска

Нови наслови во Библиотеката – декември 2019

4 декември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Соломоновиот знак” – Ју Несбе
 • “Фати ме” – Лиса Гарднер
 • “Со затворени очи” – Џош Малерман
 • “Сите твои совршености” – Колин Хувер
 • “Ти не знаеш да сакаш” – Сузан Елизабет Филипс
 • “Девојката од Бруклин” – Гијом Мисо
 • “13” – Стив Кавана
 • “Ова е туѓо писмо” – Маја Апостолоска
 • “Дневници на една љубов” – Лилјана Пандева
 • “Гласови на новиот век”
 • “Јазичните особености на кирилските епиграфски споменици во Македонија” – Марија Паунова
 • “Обновливи-одржливи извори на енергија” – Славе Арменски

Нови наслови во Библиотеката – ноември 2019

27 ноември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Четиринаесеттата колонија” – Стив Бери
 • “Вистински предавства” – Нора Робертс
 • “Тетовирачот од Аушвиц” – Хедер Морис
 • “Другата жена” – Сенди Џонс
 • “Девојката од мочуриштето” – Дилија Овенс
 • “После тебе” – Џоџо Мојес
 • “Апартман во Париз” – Гијом Мисо
 • “Оклопно срце” – Ју Несбе
 • “Двојката од соседството” – Шари Лапена
 • “Бури во срцето” – Милијана Павловска
 • “Никој не знае за нас” – Симона Спарако
 • “Дваесет и четири часа” – Милијана Павловска

Нови наслови во Библиотеката – ноември 2019

20 ноември 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Утро во Франкфурт” – Мирјана Стојановска
 • “Ромска душа” – Јасна Софија Косановиќ
 • “Да се биде прв” – Садије Алити, Шабан Синани
 • “Средновековен збороплет”
 • “Четирите реки на Мишима” – Огнен Коцевски
 • “Мост” – Борис Апостолов
 • “Чекори накај боговите” – Никола Кочовски
 • “Барем наутро”- Виолета Бојковска
 • “Насмевката на Мона Лиза” – Олдос Хаксли
 • “Лавиринт” – Влада Урошевиќ
 • “Театарски сложувалки” – Лилјана Мазова
 • “Кафез за душата” – Јован Дамјановски

 

Нови наслови во Библиотеката – октомври 2019

16 октомври 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Македонскиот архетип” – Ефтим Клетников
 • “Пат по сопствената сенка” – Бранко Милошевски
 • “Пасија според Кармела” – Маркос Агинис
 • “Песот со тажен поглед” – Оливера Николова
 • “Виножито зад душата” – Милан Јазбец
 • “Живот или судбина” – Јусуф Сулејман
 • “Интуиција и егзистенција” – Дејан Здравков
 • “Дијалози во еднина” – Ана Стојаноска
 • “Мистериите на Митра” – Франц Кумонт
 • “Песни и манифести” – Саво Костадиновски
 • “Розата и вепарот” – Ане Провоуст
 • “Македонски писатели за деца ; Раскази” – Раде Силјан

 

 

Нови наслови во Библиотеката – октомври 2019

9 октомври 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Детето од Тоскана” – Рис Боуен
 • “Крадецот на кафе” – Том Хиленбранд
 • “Часови по заборав” – Нермин Јилдирим
 • “Филеб” – Платон
 • “Малите приказни голем ум даваат” – Марко Китевски
 • “Стих по стих” – Даниел Ивановски
 • “Солзите на Роска” – Славка Арсова
 • “Ѕвончиња од зборчиња” – Билјана Мирковиќ
 • “Шарен детски свет” – Васка Јовановска
 • “Нерешено” – Александар Кујунџиски
 • “Растајнување на светлината” – Дијана Петкова
 • “Книжевна литургија” – Васил Тоциновски
 • “Мои страсти, мои страданија” – Катица Ќулавкова
 • “Во светот на децата” – Габриела Точко
 • “Деби му го разбуди бувчето” – Жаклина Мучева
 • “Песни за секое дете” – Јадранка Клисарова
 • “Сонливи приказни од тајната шума” – Алма Растодер
 • “До небото вишно” – Славица Петровиќ Тодорова

Нови наслови во Библиотеката – октомври 2019

2 октомври 2019

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови:

 • “Ќерката на дрвосечачот” – Наде Стојилковиќ
 • “Флерт, уцени и високи потпетици” – Маја Божиновска
 • “Зошто станав калуѓерка” – Ленче Китанова
 • “Пагански времиња” – Драги Михајловски
 • “Млада месечина” – Јовица Ивановски
 • “Семејна среќа” – Лев Николаевич Толстој
 • “Години од слама” – Братислав Ташковски
 • “Олга” – Бернхард Шлинк
 • “За среќниот живот” – Лукиј Анај Сенека
 • “Поинаков е сонот за сонцето” – Џемиле Адили
 • “Да не бидам покусо” – Ѕвездан Георгиевски
 • “Сестрите Палавееви” – Алек Попов