×

Преведи ја страницата

По патот на поезијата хрватски поети беа во Охрид

11 септември, 2019 г. 

Охриѓани вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид имаа можност за средба со неколкумина хрватски поети.

site

Водителот на средбата – поетот Мирко Томовски и поетесата Виолета Сековска, гостинка од Скопје на свој – инвентивен начин ги претставија нивните хрватски колеги:   Здравко Одорчиќ, Маја Хершак, Весна Премер и Лука Премер.

hrvati 3

Повеќе од сигурно е дека поезијата го зацврсти пријателството помеѓу македонските и хрватските писатели и преку дружбата беа отворени нови хоризонти за идна соработка.

publika

Поетската средба со свој настап ја збогатија младите музичари – сестрата и братот  Емилија и Илија  Волканоски.

muzicar

Настанот покрај љубители на пишаниот збор го проследија и ученци од трета година од охридската гимназија – јазична насока.