„Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан Ѓурчинов“

„Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан Ѓурчинов“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 15 Nov 2023

15 ноември, 2023 г. 

Оваа 2023 година е прогласена за Година на Ацо Шопов по повод 100 годишнината од неговото раѓање. Во одбележувањето на овој голем и значаен јубилеј во петок 17 ноември од 12 часот со пригоден настан ќе се вклучи и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид.

Настанот  во нашата Прличева одаја ќе се одржи под мотото: „Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан Ѓурчинов“.

Шопов е првиот македонски автор објавен веднаш штом ќе замолкнат пукотниците на војната, во 1944 година, но и прв чијашто книга ќе излезе на словенечки, во 1957 година, прв објавен на јазик надвор од словенската група, унгарскиот, во 1964 година, и прв објавен на еден широко распростренат јазик, рускиот, истата година.

Во 1967 година, тој станува најмладиот член основач на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), а три години подоцна и најмладиот добитник на наградата АВНОЈ, највисокото признание во тогашната Југославија.

Гости ќе бидат ќерките на Шопов и Ѓурчинов, Јасмина Шопова и Анастасија Ѓурчинова.

Модертор на настанот ќе биде Милчо Јованоски.

НУ Библиотека