„Нова дигитализирана книга: „Жура за Жура“ (автор Владо Жура)

„Нова дигитализирана книга: „Жура за Жура“ (автор Владо Жура)

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги 12 Aug 2023

12 август, 2023 г.

Деновиве , по речиси три децении , се појави ново необично издание на книгата „Жура за Жура“ Се работи за аудио и видео издание на оваа можне барана книга која се уште привлекува постојан интерес меѓу љубителите на книгата.

Книгата здогледа светло благодарение на ентузијастот Климент Симончев, сопственик на ГЕНРЕП компанијата за развој на софтвери и софтверски консултации, кој во таа прилика напиша

„Нова дигитализирана книга: „Жура за Жура“ (автор Владо Жура). Синтетичкиот глас прозборе на Охридско наречје.

Книгата е своевидна интимна историја на Охрид. Таа е дотолку позначајна сега , во тековниот момент, од причина што го става човекот директно во премрежјата на војните и промените, надвор од интерпретацијата.

Авторот е концизен во изразот, како што е и јасен во своите фотографии за Охрид , кои ги постира на дневна база.

Оваа книга – лична хроника , верувам дека ќе ги „очовечи“ информациите кои веќе ги имате.

Благодарност на Владо Жура, за споделенета книга и можноста да се дигитализира на поинаков начин“

Инаку книгата имаше промоција во рамките на Прличевите Беседи 1995 година, доживеа две изданија , достапна е во сите поголеми библиотеки а присутна беше и за бесплатно спуштање од интернет повеќе од десет години.

Дотолку позначајно е што книгава се појавува во ваков аудиовизуелен формат заедно со досега дигитализираните изданија на македонски јазик на книги од авторите Оскар Вајлд, Роберт Луис Ственсон, нобеловецот Кнут Хамсун, потоа Артур Шницлер, Петер Хантке , Роберт Кувер и др.

https://www.genrep.info/audiovideo-books

 

НУ Библиотека