Промоција на книгата за деца „Продавница за чудни миленичиња“ од  д-р Елена Обухова

Промоција на книгата за деца „Продавница за чудни миленичиња“ од  д-р Елена Обухова

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 04 Aug 2023

4 август, 2023 г. 

Во вторник (08 август) од 12.00 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се случи промоција на книгата за деца „Продавница за чудни миленичиња“ од  д -р Елена Обухова. Се работи за првото прозно дело за деца од авторката Обухова (прво излегување од рамките на научната литература во уметничката).

Авторка на илустрациите е писателката Обухова, а корицата е дело на Обухова и Катерина Влаќеска.

Промотор ќе биде д-р Емил Ниани а со авторката за книгата ќе разговара издавачот, Дејан Трајкоски. Извадоци од книгата ќе читаат група деца под раководство на Валентина Кузманоска. Ќе бидат претставени и сликите од Катерина Влаќeска за деца.

„Книгата зборува за близнаците Марко и Марика, кои живеат во нашиот древен Охрид. Тие многу ги сакаат животните и со сите сили се трудат да им помогнат, поради што дури стануваат асистенти на локалниот ветеринар. Но и покрај сето тоа, дома не им дозволуваат да чуваат животни.

Еднаш во градот се отвора продавница за миленичиња чиј сопственик ја носи со себе малечката внука Теа. Родителите на девојчето се разведуваат и таа многу тешко го доживува тоа.

Наскоро децата откриваат дека во продавницата не живеат само обични животни туку и сосема чудни суштества чија задача е да им помагаат на луѓето. А тоа значи дека можат да ѝ помогнат и на самата Теа. И од тој момент започнуваат авантурите на тројцата другари и нивните помошници од животинскиот свет“.

„Продавница за чудни миленичиња“ е во издание на Прозарт медиа а објавувањето е поддржано од Министерството за култура.

НУ Библиотека