Утре сите заедно ќе го одбележиме Денот на македонскиот јазик и азбука

Утре сите заедно ќе го одбележиме Денот на македонскиот јазик и азбука

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 04 May 2023

4 мај, 2023 г. 

Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид,  утре – петок на свечен начин ќе го одбележи Денот на македонскиот јазик и азбука .

На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеца, Министерството за просвета го озаконува првиот правопис на македонскиот јазик.

Петти мај е ден за паметење и славење.

Утре во нашата Библиотека од 10.00 часот во соработка со градинките и училиштата и граѓаните  ќе бидат промовирани македонскиот јазик и литература.

–           Македонскиот јазик темелот на македонската државност: „Од Климента, преку Прличев до Конески и Шопов“ – обраќање на м-р Милчо Јованоски, директор на Библиотеката.

–          Честика за Денот на македонскиот јазик – видео обраќање на проф. д-р Људмил Спасов, претседателна Советот за македонски јазик.

–           За македонската азбука, јазик и култура Бети Лазеска – Симоноска, библиотекар

–           Изложба на дела ( книги ) од Фондот на библиотеката од Конески и Шопов ( 100 години од неговото раѓање).

–           „ Проста и строга македонска песна“  Документарен филм за Конески .

–           „Тешкото“ – документарен филм

–           „Цртаме инспирирани од азбуката“ – деца од ЈОУДГ „Јасна Ристеска “ Охрид

–           Рецитал посветен на македонскиот јазик ученици од ООУ „Св. Наум Охридски“ Пештани

–           Рецитал посветен на Конески и Шопов со ученици од ООУ „Христо Узунов“ – Охрид

Настанот е отворен за сите граѓани. Упатуваме, посебна и јавна покана до сите наставници по македонски јазик од основните и средни училишта во Охрид да ни се придружат во одбележувањето на денот на македонскиот јазик.

НУ Библиотека