Промовирана книгата раскази „Точно, точно вистина“ од Методија Анѓелкоски

Промовирана книгата раскази „Точно, точно вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 19 Mar 2023

19 март, 2023 г.

Во сабота во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски.

Промотор на книгата  беше Симун Лешоски кој истовремено прочита и неколку раскази од книгата по негов избор. Во име на издавачот Здружението „Креативна верига“  зборуваше Јордан Коцевски а обраќање имаше и Милчо Јованоски, директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид.

-Точно, точно вистина може како поднаслов слободно да се нарече нешто налик на оние „1000 зошто илјада затоа“ или рубриката „Верувале или не“ со кои некогаш растевме а и денес со задоволство се читани иако нивниот примат ги зеде како што Мето во книгата го нарекува чичко Гугл. Но и од него од Гугл ако е,понекогаш треба да се земе со резерва.

Затоа оваа книга на Анѓелкоски ја гледам како сублимат токму на неговото знаење, како моќ, опсервација, математика, прецизноста и луцидноста.

Тој умешно ни открива сентенци од сопствените неверувања, недоумици, но и сознанија кој ги открива а вешто преку приказни ни ги дава на дланка, на прочит.

Дваесетте приказни откриваат 20 нови светови. Решаваат многу непознати, многу енигми кои се веќе минато.

На допадлив и лесен начин со разбирлив лексички јазик Мето успева да ни доближи и условно речено тешки теми кои ако би биле дадени како гола статистика и фактографија никому не би му паднало на памет да ги прочитаат но со него не таков случајот, рече промоторот Јованоски.

„Точно, точно и вистина“  е прв, официјален  литературен обид на Анѓелкоски. Тој  и во предговорот на книгата и на промоцијата рече – Зошто избрав наслов „Точно, точно и вистина“? Нели точно и вистина се синоними? Мојот став е дека се семантички слични, но не потполно еднакви. Вистината може да биде, и речиси без исклучок е – комплексна.

Вистината може да содржи точни и недоволно точни искази кои нешто сугерираат. Во потрага по вистината, секогаш мора да имаме предвид една мудрост што преживеала низ вековите: „Делумната вистина многу често е голема лага.“  Затоа постојат точни искази и целосна вистина, вели Анѓелкоски и додава:  – Раскажав неколку раскази со кои се обидов да ја доловам оваа моја теза. Има и по некоја мисла што ме мачи, колку за да ги споделам оние работи кои ме држат буден ноќе – дури и кога сакам да заспијам.

Директорот на Библиотеката м-р Милчо Јованоски на Методија Анѓелкоски му подари примерок од најновото издание на Монографијата посветена на 70 годишната од мигот кога оваа установа го носи името на Прличев. Гестот е во знак на благодарност на фактот што пред повеќе од 15 години Анѓелкоски хонорарно цели девет месеви работел во Библиотеката во Охрид.

НУ Библиотека