Беседата „Прличев и ние“ под шифра: „Гроф“ најдобра на Конкурсот на НУБ „Григор Прличев“ од Охрид

Беседата „Прличев и ние“ под шифра: „Гроф“ најдобра на Конкурсот на НУБ „Григор Прличев“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 30 Jan 2023

30 јануари, 2023 г. 

Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 годинава за прв пат НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распиша  Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов: „Прличев и ние“.

Од пристигнатите седум беседи на распишаниот Конкурс комисијата оценувајќи ја  нивната уметничка, јазична и естетско – етичка содржина одбра три.  За најдобра е прогласена беседата „Прличев и ние“ под шифра: „Гроф“ , втората награда е за беседата под ист наслов но под шифра „Ѕвезда“ а третата награда ќе оди во рацете на авторот на беседата под шифра: „Информатичарот“.

Останува добитниците на наградите да го докажат својот идентитет со примерок од испратената творба.  Целта на конкурсот беше  да го поттикнеме творештвото на младите луѓе да пишуваат креативно и да го збогатат својот говорен израз. Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто во недела држел беседи пред своите сограѓани – охриѓани на различни теми во црквата „Св. Богородица – Перивлепта“.

На Конкурсот можеа  да се пријават  сите млади од општините Охрид и Дебрца  од 15 до 30 годишна возраст.

Наградите на најдобрите тројца автори ќе им бидат врачени на 6 февруари на манифестацијата „Прличеви беседи“ во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид.

НУ Библиотека