Проф. д-р Кристина Николовска беше во посета на нашата Библиотека

Проф. д-р Кристина Николовска беше во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 18 Jan 2023

18 јануари, 2023 г. 

Денес се навршија 193 години од раѓањето на големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев.

На  Прличевиот роденден во работна посета на нашата Библиотека беше проф. д-р Кристина Николовска , раководител на Катедрата за македонска книжевност и култура на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и претседател на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија.

На средбата,  директорот на нашата Установа, м-р Милчо Јованоски и проф. д-р Николовска разговараа за продлабочување на соработката со Филолошкиот факултет  но и со Друштвото на писатели на Македонија. Беа посочени конкретни активности кои се од заеднички интерес кои во најскоро време ќе бидат прецизирани.

Во тој контекст директорот Јованоски на д-р Николовска и’ подари примерок од најновата монографија „70 Години Библиотека ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ чија автор е токму тој.

                 

Монографијата во почетокот на февруари ќе биде промовирана во рамките на  манифестацијата „Прличеви беседи“ кога ќе биде одбележана  и 130 годишнината од смртта на Вториот Хомер – Прличев.

НУ Библиотека