Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало 29 Dec 2022

29 декември, 2022 г. 

Вчера на  ,,Попладневно поетско матине” што се одржа во  просториите на Национална установа – Библиотека „Григор Прличев“  во Прличевата одаја, претежно се  читаше  поезија од пензионери – автори од општина Охрид.

На настанот со свои творби се претстави  и Оливера Ширговска, писателка од Кичево а колешката Христина Трпеска прочита поезија од охридски македонски поетеси.

-Матинето  беше  организирано од  Женски Центар ,, Бисера” од Охрид  и Локалната агенција за развој од Струга, во рамките на проектот „Зајакнување на отпорноста на постарите лица и лицата со попреченост за време на КОВИД-19 и идни катастрофи“,координиран од Црвениот крст на Република Северна Македонија и Црвениот крст на Србија и поддржан од Европската Унија,како и  Австриската агенција за развој и Австрискиот Црвен крст.

Потпретседателката на Здружението  Наде Ристоска кажа дека во рамките на Проектот ќе има и други активности во текот на следната година  и дека проектот покрај неа го работат и Ирина Голабоска и Вера  Караџоска.

НУ Библиотека