Нашата Библиотека прогласена за „Библиотека на годината 2022“

Нашата Библиотека прогласена за „Библиотека на годината 2022“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 08 Dec 2022

8 декември, 2022 г. 

И официјално претседателката на Библиотекарското здружение на Македонија, д-р Јана Михајловска вчера во НУБ „Св. Климент Охридски“ на директорт на нашата НУ Библиотека „Григор прличев“ м-р Милчо Јованоски му ја врачи наградата „Библиотека на годината за 2022“ во категоријата национални установи.

 

Во категоријата основни училишта наградата ја доби Основното училиште со ресурсен центар „Иднина“ – Скопје и библиотекарката Славица Тодорова; од категоријата средни училишта признанието го доби Средното училиште „Јосип Броз Тито“ – Битола и библиотекарот Драган Ристевски.
Колешката д-р Наде Караџоска од Библиотеката во Прилеп е добитник на наградата ,,Климентова повелба за животно дело”. На сите им честитаме.


Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје, со пригодна свеченост беше прославен патрониот и државен празник – Свети Климент Охридски и се одбележа 50-годишнината од пуштањето во употреба на објектот на НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, проектантско дело на еминентниот македонски архитект Петар Муличкоски (2.3.1929 – 8.8.2022).


На свеченото одбележување присуствуваше заменик министерот за култура г. Даим Лучи, како и претставници на дипломатскиот кор.


Поздравен говор до присутните имаше директорот на НУБ „Св. Климент Охридски“, Рахметула Куќи. Проф. д-р Митко Панов имаше беседа за Св. Климент Охридски, потоа проф. д-р Минас Бакалчев имаше реч за објектот на НУБ „Св. Климент Охридски“, а Бојана Муличкоска од име на семејството зборуваше за својот дедо проф. Петар Муличкоски.

НУ Библиотека