Библиотеката во чест на Патронот на Охрид Св. Климент Охридски

Библиотеката во чест на Патронот на Охрид Св. Климент Охридски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 05 Dec 2022

5 декември, 2022 г. 

Во рамките на општинската програма за прослава и одбележување на 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски – Патрон на Охрид се вклучува и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид.

Утре – вторник во 12.00 часот во Прличевата одаја на свечен настан д-р Наум Целакоски и д-р Павле Митрески ќе бидат прогласени за почесни членови на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид.

За нивниот творечки и животен пат ќе зборува м-р Димитар Смилески а за содржината и пораките од стихозбирката „Зелената месечина во очите на мајка ми “ од д-р Целакоски ќе се осврне писателот Смиле Наумоски – Брсјак.

Воведна реч во чест на празникот ќе одржи директорот на Библиотеката м-р Милчо Јованоски а прв јавен настап ќе има новиот детски хор „Бамбино“ под раководство на Снежана Караџовска – Попова од Охрид.

НУ Библиотека