×

Преведи ја страницата

Во сеќавање на поетот и собирач на народно творештво Блаже Тренески

2 октомври 2018

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ја продолжува практиката да одбележува значајни годишнини сврзани со творештвото на роднокрајните автори.

Оваа и следната недела во библиотеката на пригоден начин ќе биде одбележана 87 годишнината од  раѓањето на поетот и собирач на народно творештво Блаже Тренески .

Блаже Тренески е роден на 12 октомври 1931 година во село Врбјани а почина на 1 мај 2015 во Охрид.

Во негова чест од среда (3 октомври) до петок (12 октомври) во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде поставена изложба на 12 книги – дела  од овој роднокраен автор кои заинтересираните ќе можат да ги погледаат и прочитаат.

Деновиве на официјалната веб страница и на ФБ страницата на нашата установа ќе објавиме Преглед на неговото творештво кој ќе биде испратен и до локалните и регионални медиуми.

Во сеќавање на поетот и собирач на народно творештво Блаже Тренески