×

Преведи ја страницата

Славе Ѓорѓо Димоски – 60 години живот и 40 години творештво

15 март, 2019 

Свечено одбележување на   60 години  живот  и 40 години од излегувањето на Првата книга ( “Гравири “) на Славе Ѓорѓо Димоски

pokana slave

Беседник  ќе биде  проф. д-р Димитар Пандев .  Стихови од творештвото на славеникот Димоски  ќе читаат: Марина Димовска и Јован Цветкоски

Деновиве во издание на ПНВ Публикации од Скопје излезе книгата „Гравири – 40 години отпосле“, репринт изданието е  проследено со нови критички согледувања од Венко Андоновски и Димитар Пандев.

Славе Ѓорѓо Димоски до денес објавил 18 одделни поетски книги од кои 5 за деца, осумнаесет оделни поеткси книги му се објавени на други јазици, а одделни песни и поетски циклуси преведени се на над триесет јазици. За неговата поезија напишана е едена есеистичка книга, а во Италија одбранет е магистерски труд.

За својата поезија повеќекратно е наградуван во земјава и странство, а меѓу наградите се „Браќа Миладиновци“ на СВП, „Ацо Шопов“, „Сергеј Есенин“, „Гран-при на европската поезија, и двапати на охридскато највисоко признание “Св. Климент Охридски, патрон на Охрид“, еднаш за особен придонес во подемот на Охрид и еднаш за животно дело.

Посетителите ќе можат да го купат репринт изданието на „Гравири“ а во Прличевата одаја ќе биде поставена и изложба на дела од Славе Ѓорѓо Димоски објавени на македонски и повеќе странски јазици.

Настанот ќе се одржи на 18 март – понеделник од 18 часот во Прличевата одаја на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид