×

Преведи ја страницата

НУ Библиотека “Григор Прличев” – Охрид ќе го одбележи Светскиот ден на поезијата

19 март 2018

НУ Библиотека “Григор Прличев” – Охрид ќе го одбележи светскиот ден на поезијата со претставување на дел од творештвото на роднокрајните поетеси на 21 март (среда) во 12:00 часот.

Секоја година на 21 март одбележуваме три големи настани. Освен што ќе и кажеме големо Добредојде на пролетта и ќе си ги средиме работното место и домот во чест на денот на екологијата, ќе го прославиме и Светскиот ден на поезијата.

Одлуката токму 21-ви март да се прославува како Светски ден на поезијата е усвоена од УНЕСКО во Париз 1999 година. Оттогаш, овој ден се прославува со книжевни собири низ целиот свет од страна на поети кои испраќаат пораки во чест на стиховното творештво.

Светски ден на поезијата