×

Преведи ја страницата

Денеска во нашата библиотека, предавање: „150 години од откривањето на Периодниот систем“

22 март, 2019

Светот оваа година одбележува значаен јубилеј – 150-години од откривањето на Периодниот систем на хемиските елементи од страна на рускиот научник Дмитриј Менделеев.

1m1njwjejrf_original

Во негова чест УНЕСКО ја прогласи 2019 година, за година на Периодниот систем на Менделеев. Одбележувањето на овој јубилеј започна во јануари со голема свеченост во седиштето на УНЕСКО во Париз, а продолжува во текот на годината ширум светот со различни манифестации.

Кон одбележувањето се придружуваат и НУ Библиотека „Григор Прличев” – Охрид и Почесниот конзулат на Руската Федерација во Охрид. По тој повод днеска – петок 22 март во 12.00 ч., во Библиотеката предавање за значењето на таблицата на Менделеев ќе одржи проф. д-р Велимир Стојковски.