×

Преведи ја страницата

Се одржа средба со писателите Златомир Јовановиќ и Ибрахим Џемаил

13 мај, 2019 

Денеска во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид читателите имаа средба со писателите: Златомир Јовановиќ и Ибрахим  Џемаил.

nikola

Златомир Јовановиќ  културолог, писател, естетичар и публицист од Обреновац – Србија го промовираше својот роман: „Грјех једне Ромкинје“.

prom

Јовановиќ е првиот наставник по ромски јазик во Србија. Бил член на Националниот совет на ромското национално малцинство од 2003-2010 година. Активно учествувал во пишувањето на Стратегијата за намалување на сиромаштијата усвоена од Владата на Република Србија и во  Стратегијата за давање нови овластувања на Ромите, а од 2016 година тој е претседател на Здружението на ромските писатели во Србија.

gitara

Ибраим Џемаил е роден во Скопје, зад себе има две стихозбирки од кои денеска читаше песни. Учествувал на бројни манифестации во Македонија и во странство.  Од 2016 година е член на Здружението на германски писатели за областа Северна Рајна Вестфалија.

nikola 1

Пред публиката Јовановиќ и Џемаил ги претстави нивниот охридски колега Мирко Томовски.

flejta

На промоцијата настапија и братот и сестрата Илија и Емилија Волканоски – гитара и флејта ученици во  класите на проф. Александар Крстаноски и м-р Нина Момировска од ОМУ „Методи Патче“ – Охрид.