×

Преведи ја страницата

Поети, есеисти и новелисти читаа поезија во нашата библиотека

10 јуни, 2019  

Во саботата  во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  се одржа Меѓународно литературно читање во рамките на 17 Регионална конференција на македонскиот ПЕН центар.

pen 13

Во еден опуштен амбиент и со несекојдневен флуид  гостите поети, есеисти и новелисти со кажување на делови од сопствените книги и песни создадоа волшебен флуид , меѓу себе , поезијата и публиката.

pen 7

Во Прличевата одаја на библиотеката  читаа: Ифигенија Симоновиќ (Словенија), Вида Огњановиќ (Србија), Катица Ќулавкова (Македонија),  Мирча Дута (Романија), Тоне Першак (Словенија), Санде Стојчевски (Македонија),  Фахредин Шеху (Косово), Славе Ѓорго Димовски (Македонија),  Весна Ацевска (Македонија), Анжела Димчева (Бугарија),  Александар Прокопиев (Македонија) , Владимир Мартиновски (Македонија) и Зоран Анчевски (Македонија)

62127814_627582407727162_8760519715060711424_n

Учесниците со големо задоволство подарија дел од своите книги на НУ Библиотека „Григор Прличев“ а дел од нив изразија желба за повторно гостување и претставување на сопственото творештво пред охридската публика.

pen 11

pen 4

pen 12

 

pen 8

pen1